Fransa'da Asiri Sagci Derginin Farkli Etnik Kökenden Bebekleri Kullandigi Irkçi Kapak Tepki Topladi

KadinErkek Esitliginden Sorumlu Bakan Elisabeth Moreno, Causeur dergisinin, eylül sayisinin kapagini 'rezil' olarak niteledi.

Fransa'da, asiri sagci Causeur dergisinin, ülkedeki demografik degisimden duydugu rahatsizligi, kapagina farkli etnik kökenlerden bebek fotograflariyla tasimasi tepkiyle karsilandi.

Aylik yayimlanan Causeur dergisi, eylül sayisinin kapaginda, farkli etnik kökenleri yansitan 5 erkek bebegin fotografini kullandi.

Fotografin üstünde "Gülün, iyi yer kaptiniz" ifadeleri yer alirken, alt tarafta ise derginin bu ayki konusunun, Fransa'nin nüfus degisimi oldugunu anlatan "Limoges'dan Nimes'e. Belge ve rakamlarla Fransa'nin yeni demografisi" yazisi kullanildi.

Dergi, "Iyi yer kaptiniz (Vous etes grand-remplaces)" ifadesiyle, irkçi, yabanci düsmani, asiri sagci yazar Renaud Camus'un, Fransiz ve Avrupa nüfusunun yerini yakin gelecekte öncelikle siyahi Afrika ile Kuzey Afrika kökenlilerden olusan Avrupali olmayan bir nüfusa birakacagina dair "Büyük Ikame (Grand Remplacement)" adli komplo teorisine atifta bulundu.

- Bakan Moreno'dan "rezil" nitelemesi

Kadin-Erkek Esitliginden Sorumlu Bakan Elisabeth Moreno, Twitter'dan yaptigi açiklamada, Causeur dergisinin kapagini "rezil" olarak niteledi ve "Büyük Ikame" adli komplo teorisinin kökeninde katiksiz bir irkçiligin yattigini vurguladi.

Moreno, bakanliklar arasi irkçilik ve antisemitizm karsiti delegasyonun, derginin yayiniyla ilgili suç duyurusunda bulundugunu belirtti.

Iktidardaki Cumhuriyet Yürüyüsü (LREM) partisinden Christophe Castaner ise Causeur dergisinin çocuklari hedef alan bir irkçiligi kapagina tasidigina dikkati çekerek, tüm çocuklarin ayni haklarla dogdugu ve ayrimciligin her zaman suç olacagi bir Fransa'yi savunmaktan gurur duydugunu kaydetti.

- "Islamofobik paçavra"

Cumhurbaskani adayi Sandrine Rousseau'nun sözcüsü Thomas Portes de derginin kapagini "asagilik" olarak yorumladi ve bu irkçi yayin için Causeur'e derhal bir yaptirim uygulanmasi gerektigini aktardi.

Gazeteci Aude Lancelin ise "Islamofobik paçavra" olarak niteledigi Causeur dergisinin, bebekleri yeterince beyaz görmeyerek, irkçiligi katladiginin altini çizdi.

Causeur dergisinin genel yayin yönetmeni Fransiz feminist gazeteci Elisabeth Levy, Ekim 2020'de, Fransa'daki basörtüsü tartismalarina katilarak, basörtüsünün, Fransa'nin düsmanlarinin üniformasi oldugunu ileri sürmüs, ülkedeki basörtülü Müslümanlarin, 16 Ekim 2020'de basi kesilerek öldürülen ögretmenin anisina saygi için birkaç günlügüne basörtülerini çikartabilecegini söylemisti.

Kaynak: AA