Cezayir'de Eski Cumhurbaskani Abdulaziz Buteflika'nin Vefati Nedeniyle Ulusal Yas Ilan Edildi
Cezayir'de, eski Cumhurbaskani Abdulaziz Buteflika'nin (84) hayatini kaybetmesi nedeniyle üç gün süreyle ulusal yas ilan edildigi bildirildi.
Cumhurbaskanligin Twitter hesabindan yapilan yazili açiklamada, Cumhurbaskani Abdulmecid Tebbun'un, Buteflika'nin vefati üzerine ulusal yas karari aldigi belirtildi.
Açiklamada, tüm ülkede bayraklarin bugünden itibaren üç gün boyunca yariya indirilecegi ifade edildi.
Cezayir'de "en uzun süre yönetimde kalan cumhurbaskani" ve "ülkedeki kitlesel protesto hareketleri sonucu görevi birakan ilk kisi" olarak bilenen eski Cumhurbaskani Buteflika, dün 84 yasinda hayatini kaybetmisti.
- 20 yil boyunca iktidarda kalan Buteflika kimdir?
Fas-Cezayir sinirindaki Vecde kentinde 1937'de dünyaya gelen Buteflika, Fransa'ya karsi verilen bagimsizlik mücadelesinde aktif bir siyasetçi olarak rol oynadi.
Cezayir’in bagimsizligini elde etmesinin ardindan (1962) kurulan ilk hükümette 25 yasinda iken Gençlik ve Spor Bakani olan Buteflika, eski Cumhurbaskani Huari Bumedyen döneminde (1965-1978) Disisleri Bakani olarak görev yapti. Bu dönemde diger Arap ülkeleriyle güçlü bir iliski agi kurdu. Buteflika, 1974 yilinda bir yil süreyle BM Genel Kurul Baskanligi görevini de üstlendi.
Buteflika'nin Huari Bumedyen'in vefatindan sonra en önemli varislerden biri olarak görülmesine ragmen ülkede çikan iktidar savasini Sadli Bencedid kazanarak cumhurbaskani oldu. 1980'de ülkeden ayrilan Buteflika, Birlesik Arap Emirlikleri'nin (BAE) eski Devlet Baskani Zayid bin Sultan Al Nahyan'a danismanlik yapti.
1980'lerin sonlarinda Ulusal Kurtulus Cephesi araciligiyla yeniden siyaset sahnesine dönmeye çalisan Buteflika, hükümet ile Islami gruplar arasinda yasanan çatismalar nedeniyle 1990'larin basinda yeniden ülkeyi terk etti.
Buteflika, ülkeye dönüsünden 1 yil sonra 1999'da 6 rakibinin çekildigi seçimleri kazanarak iktidara geldi. Iktidara gelisinin ardindan, ülkedeki siyasi ve güvenlik alaninda yasanan krizi sonlandirmak için ulusal uzlasi projesini hayata geçiren Buteflika, ülkesindeki iç savasi sona erdirmeyi basardi.
???????Bu yillari takiben üst üste cumhurbaskanligi seçimlerini kazanan Buteflika, 2013 yilinda geçirdigi kismi felç ve kötü giden saglik durumuna ragmen 2015'te de dördüncü dönem için aday oldu ve seçimleri kazandi.
Buteflika, tedavi gördügü Isviçre’den 2019’daki seçimler için besinci kez aday olmasiyla, 22 Subat 2019'da "Hirak" adiyla kitlesel gösteriler baslamisti. Genis katilimli gösteriler karsisinda, ordunun da kendisine verdigi sözlü muhtira üzerine Buteflika istifa etmek zorunda kaldi.
Bu gösteriler, Buteflika'nin nisan ayinda görevi birakmasina ragmen "köklü degisim" talebiyle bir yili askin süre devam etmisti.
Buteflika iktidarda oldugu süre içinde yasadigi saglik sorunlari ve geçirdigi kismi felç nedeniyle tekerlekli sandalyeye mahkum oldu ve uzun süre kamuoyu önüne çikmadi.
