Arap Parlamentosu Ve Yemen Meclisi, Husilerin 9 Kisiyi Idam Etmesini Kinadi

Gençlik ve Spor Bakani Naif alBekri ve Nobel ödüllü Yemenli aktivist Tevekkül Kerman da olaya tepki gösterdi.

Arap Parlamentosu, Yemen Meclisi, Gençlik ve Spor Bakani Naif al-Bekri, Nobel ödüllü Yemenli aktivist Tevekkül Kerman, Iran destekli Husilerin Siyasi Konsey Baskani Salih es-Sammad'i öldürmekle suçlanan 9 kisi hakkinda verilen idam cezasinin infaz edilmesini kinadi.

Yemen Meclisinden yapilan yazili açiklamada, 9 Yemenlinin idam edilmesine iliskin, "Husilerin kendi iç hesaplasmalarini örtbas etmek için basit insanlarin günah keçisi olarak kullanildigi gerçek bir felakettir." ifadelerine yer verildi.

Açiklamada, uluslararasi toplum ve Birlesmis Milletlere bagli kuruluslara "islenen menfur suçun kinanmasi ve faillerinin sorumlu tutulmasi" çagrisinda bulunuldu.

- 9 kisinin idamina tepki gösterildi

Arap Parlamentosundan yapilan yazili açiklamada da "Yemen halkina yönelik insan haklari ihlallerini yapan Husilerin 9 kisiyi infaz ettigi" belirtilerek, "terörist Husileri caydirmak için uluslararasi dayanisma ve ciddi bir çaba gerektigi" kaydedildi.

Nobel ödüllü Yemenli aktivist Tevekkül Kerman da Twitter hesabi üzerinden yaptigi açiklamada, "9 silahsiz sivilin fasist Husiler tarafindan infaz edilmesi, halkimiza karsi isledikleri bir baska korkunç suç olmustur." ifadelerini kullandi.

Kerman, "Halkimizin mücadelesi, bu teröristlerin darbesi son buluncaya ve kontrol altina alinana kadar devam edecektir." degerlendirmesinde bulundu.

Gençlik ve Spor Bakani Naif al-Bakri Facebook hesabindan olaya iliskin, "Yemenliler kaçirilmaya, öldürülmeye ve yerinden edilmeye devam ediyor." açiklamasini yapti.

- Ne olmustu?

Husilere bagli SABA haber ajansinin haberinde, Husilere bagli sözde savciliginin, Suudi Arabistan'in öncülügünü yaptigi koalisyon güçlerine bagli bir hücrenin üyesi olmak ve Sammad'a yönelik suikasta karismakla suçlanan 9 kisiyi kursuna dizerek idam ettigi açiklanmisti.

Husilerin siyasi kadrosu içinde önde gelen isimlerden olan Sammad, koalisyon güçlerinin 19 Nisan 2018'de Hudeyde'de düzenledigi hava saldirisinda hayatini kaybetmisti.

Uzun süredir siyasi istikrarsizligin hüküm sürdügü Yemen'de Iran destekli Husiler ile hükümete bagli güçler arasinda çatismalar yasaniyor.

Husiler, Eylül 2014'ten bu yana baskent Sana ve bazi bölgelerin denetimini elinde bulundururken, Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karsi Yemen hükümetine destek veriyor.
Kaynak: AA