Usta Oyuncu Tarik Akan, Büyükçekmece'de Anildi

Büyükçekmece Belediyesinin düzenledigi ‘Ustalara Saygi Gecesinde’ Türk sinemasinin unutulmaz ismi Tarik Akan anildi.

Büyükçekmece Belediyesi, Türk sinemasinin 107. yili münasebetiyle ‘Ustalara Saygi Gecesi’ düzenlemeye devam ediyor. Büyükçekmece Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen gecede, Türk sinemasinin unutulmaz ismi Tarik Akan ölümünün 5. yil dönümünde anildi. Tarik Akan’i anma gecesine Büyükçekmece Belediye Baskani Hasan Akgün ve ünlü sanatçinin dostlari katildi.

Anma programinda koleksiyonerler Prof. Dr. Turgut Göksoy, Serif Antepli ve Dt. Ulvi Sulaoglu’nun arsivinden hazirlanan ’Artist Defteri Basrolde Tarik Akan Sergisi’nin açilisi gerçeklestirilerek, film gösterimleri yapildi.

Programda bir konusma yapan Dr. Hasan Akgün, "Bugün Tarik Akan’in ölümünün besinci yil dönümü, Büyükçekmece Belediye Baskaniyim ama dogup büyüdügüm yer Bakirköy, Tarik Akan ve onun gibi bir çok sanatçi ile Bakirköy halk evinden baslayarak çokça beraber olduk, onlar bizim abilerimizdi. Hatirliyorum Çinar Otelin yaninda, ikiser tas dikip dondurmasina top oynardik, dondurmayi da Çinar Otel’in altinda Ugur Dündar’in dondurma dükkani vardi oradan alirdik. Milli futbolcu Rasit Çetiner de bizimle beraberdi. Ben yakindan tanidim, dostluk, arkadaslik, dünya görüsü çok yönden etkilendigimiz çok degerli bir abimizdi. Türk sinemasina 50 yilini verdi ve Türk sinemasina çok sayida eser kazandirmasi ile beraber entelektüel yapisi ile de bir düsünürdü ayni zamanda. Bizlere zaman zaman çok etkili konusmalar yapmistir. Çok sevdigim bir abimdi Allah Rahmet eylesin. Besinci yildönümünde dostlarimizla burada anmaktan mutluyuz. Hepimiz faniyiz, bir gün ayrilip gidecegiz önemli olan böyle Tarik Akani anan nesiller gibi bizleri de anacak nesiller kalmasi yani insanlar dünyada biraktigi defterdeki anilarla anilir, bana göre Tarik Akan çok güzel seyler yapti. Allah o kadar ömür vermis aramizdan erken ayrildi. Tekrardan Allahtan rahmet diliyorum. Bütün Tarik akan severleri ile beraber onun filmlerini izlemekten ve onun düsüncelerini paylasmaktan çok keyif aldigimizi ifade etmek istiyorum” dedi.

Koleksiyoner Dt. Ulvi Sulaoglu ise, “Bugün Tarik Akan’in ölüm yil dönümüydü ve Tarik Akan’in mezarina gittim. Ailesi, sevenleri ve Tas mektebin ögrencileri de oradaydi, Tarik Akan’in mezarina karanfil biraktilar. Hos bir andi çok duygulandim. Neden gittigimi sorarsaniz böyle bir sergi yapip gitmemek olmazdi diye düsündüm. Tarik Akan Cumhuriyetin yetistirdigi önemli simalardan birisi. Sinema hayatina ilk basladiginda bebek yüzü ile tüm genç kizlarin kalbini kazanan birisi. Dönemler boyunca Tarik Akan ile ilgili bir çok kirpigi ile bir araya getirdigim defterler var burada, Tarik Akan’in bir filmografisi var onu Turgut beyin hazirladigi, birçok afis var, sanatçinin ödül aldigi afisleri filmografinin içine koyduk, ayrica hayatina ait bir çok karede bulunuyor. Bu karelerde ise Tarik Akan’in çalismalarini ve insanliga katkisini görebiliyoruz. Özellikle ben Adile Nasit, Münir Özkul’u unutmadim bütün filmlerinde beraber oynuyorlar, birbirlerini tamamladiklarini düsünüyorum. Ben ve her yaptiklari islerle güzellikler ortaya koymuslardir diye düsünüyorum” ifadelerini kullandi.

Tarik Akan’in rol arkadasi Meral Orhonsay, “Unutulacak gibi degil çok genç yasta aramizdan ayrildi. Unu her zaman sevgi ve saygi ile hatirliyorum, çekecegi çok filim vardi, onlar için çalisiyordu, zamansiz bir kayboldu bunun için her zaman üzgünüz ama geriye biraktigi eserlere baktikça çok mutlu oluyoruz. Genç yasina ragmen bir çok eser birakti, onu seven herkes gibi bende saygi duyuyorum. Bugün burada çok önemli bir etkinlik yapiliyor, sayin baskanim her zaman sanatçilarin yaninda gerçekten kendisine tesekkür ediyorum" diye konustu.

Kaynak: İHA