Milli Savunma Bakani Akar, 'Gaziler Günü' Programinda Konustu Açiklamasi

'24 Temmuz 2015'ten itibaren bugüne kadar 18 bin 502, 1 Ocak 2021'den itibaren ise 1976 terörist etkisiz hale getirilmis, sehit ve gazilerimizin kani yerde birakilmamistir' 'Komsumuz Yunanistan'la aramizdaki sorunlarin uluslararasi hukuka uygun olarak, barisçil yöntemlerle iyi komsuluk iliskileri çerçevesinde ve karsilikli diyalog yoluyla çözülebilecegine samimiyetle inaniyoruz. Bunun için de büyük çaba sarf ediyoruz'

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, 24 Temmuz 2015'ten bugüne kadar 18 bin 502, 1 Ocak 2021'den itibaren ise 1976 teröristin etkisiz hale getirildigini açikladi.

Akar, Bakanlikta "Gaziler Günü" dolayisiyla düzenlenen programda, Sakarya Meydan Muharebesi'nde kazanilan zaferin ardindan Mustafa Kemal Atatürk'e 19 Eylül 1921'de gazi ve maresal unvani verildigini hatirlatti.

Türk milletinin tarih boyunca vatan söz konusu oldugunda kahramanca çarpismaktan, canini feda etmekten çekinmedigini belirten Akar, vatanin en kutsal emanet olduguna isaret etti. Bakan Akar, "vatan", "sehitlik" ve "gazilik" kavramlarinin Türk milletinin nazarinda derin anlamlar tasidigini söyledi.

Sehit ve gazilerin de vatan, millet, bayrak sevgisinin ölümsüz abideleri, Türk kahramanliginin ve fedakarliginin gurur timsali, Türk ordusunun, Türk Silahli Kuvvetlerinin ilham kaynagi oldugunun altini çizen Akar, sehitlerle gazilerin milli varligin güvencesi, birlik, bütünlük ve kardesligin temel taslari oldugunu kaydetti.

Hulusi Akar, 21. yüzyil güvenlik ortaminin yeniden sekillendigini, güç dengelerinin, aktörlerin ve rollerin sürekli degistigini, bu degisim sürecinde yasanan belirsizlik, risk, tehdit ve tehlikelerin Türkiye'nin güvenligini yakindan ilgilendirdigini vurguladi.

Türkiye'nin yeni dönemde tüm gelismeleri yakindan takip ettigini, kendi inisiyatiflerini hayata geçirmek suretiyle proaktif davranarak tedbirler aldigini aktaran Akar, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in liderliginde uluslararasi iliskilerde saygin ve seçkin yerini alan, etki ve ilgi alani her geçen gün genisleyen Türkiye'nin yeni bir dönemin esiginde oldugunu dile getirdi.

Akar, Türkiye'nin, köklü tarihi, dinamik nüfusu, büyüyen ekonomisi, güçlü ordusuyla bölgesinde ve dünyada etkin ülke olarak yeni dönemin sartlarina kendini hazirladigina dikkati çekti.

Yasanan dönemde Cumhuriyet tarihinin en kapsamli ve yogun faaliyetlerinin sürdürüldügünü belirten Akar, Türk Silahli Kuvvetlerinin de görev ve sorumluluklarinin her geçen gün arttigini anlatti.

- "Kaçacak, siginacak inleri kalmadi"

Bakan Hulusi Akar, konusmasina söyle devam etti:

"Ülkemizin ve milletimizin güvenligini saglamak için terörle mücadelemize yurt içi ve sinir ötesinde azim ve kararlilikla devam etmekteyiz. Artik terörü kaynaginda yok etme stratejisiyle hareket ettigimizi herkes görüyor. Bu alçaklarin kaçacak, siginacak inleri kalmadi. Komandolarimiz her tasin altina bakiyor, her magaraya giriyor, bu hainleri etkisiz hale getirmek için ne gerekiyorsa onlari yapti, yapmaya devam ediyor. 24 Temmuz 2015'ten itibaren bugüne kadar 18 bin 502, 1 Ocak 2021'den itibaren ise 1976 terörist etkisiz hale getirilmis, sehit ve gazilerimizin kani yerde birakilmamistir. Bundan sonra da kesinlikle birakilmayacaktir."

Mücadelenin en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar devam edecegini bildiren Akar, operasyonlarin icra edilmeye devam ettigini ifade etti.

Akar, terörü bitirmekte, Türk milletini bu beladan kurtarmakta kararli olduklarini, bundan kimsenin süphe duymamasi gerektigini vurguladi.

Terörle mücadelenin yani sira Kibris dahil Dogu Akdeniz'deki, Ege'deki hak, alaka ve menfaatlerin korunmasi için azim ve kararlilikla, karada, denizde ve havada faaliyetlerin devam ettigini söyledi.

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, "Komsumuz Yunanistan'la aramizdaki sorunlarin uluslararasi hukuka uygun olarak, barisçil yöntemlerle iyi komsuluk iliskileri çerçevesinde ve karsilikli diyalog yoluyla çözülebilecegine samimiyetle inaniyoruz. Bunun için de büyük çaba sarf ediyoruz. Milli meselemiz Kibris'ta da iki devletli, egemen esitlige dayali, bagimsiz iki devletin artik tek çözüm yolu oldugu bilinmeli, herkes tarafindan görülmelidir. Dogu Akdeniz'de Türkiye'nin ve Kibris Türkü'nün yer almadigi hiçbir projenin yasama sansi yoktur." degerlendirmesinde bulundu.

Kahraman Türk ordusunun, medeniyetin, tarihin yükledigi sorumluluk anlayisiyla dost ve kardes ülkelerin yaninda yer aldigini anlatan Akar, bu kapsamda da Azerbaycan'da, Libya'da askeri egitim, yardim ve danismanlik faaliyetlerinin araliksiz sürdügünü, amacin dost ve kardes ülkelerin baris, güven ve istikrar içerisinde yasamasina katkida bulunmak oldugunu vurguladi.

Bakan Akar, Azerbaycanlilarin, Libyalilarin hakli davasinda yanlarinda yer almaya devam edeceklerini bildirdi.

- "Reform niteliginde yenilik ve uygulamalar hayata geçirildi"

Türk Silahli Kuvvetlerinin nitelik ve niceliginin artirilmasi için yapilanlara deginen Akar, bu konuda reform niteligindeki birçok yenilik ve uygulamanin hayata geçirildigini animsatti.

Hulusi Akar, Cumhurbaskani Erdogan'in liderligi, destegi ve tesvikleriyle savunma sanayisinde yerlilik ve millilik oraninin yüzde 80'lere çikartildigini kaydetti.

Milletinin emrinde ve görevinin basinda olan Türk Silahli Kuvvetlerinin bugüne kadar elde ettigi basarilarda en büyük payin, sehitlerle gazilere ait oldugunun altini çizen Akar, bugün Irak'in kuzeyindeki Avasin bölgesinde sehit olan Uzman Çavus Ümit Solak ile tüm sehitleri ve gazileri andi.

Programa, Genelkurmay 2. Baskani Orgeneral Selçuk Bayraktaroglu, Kara Kuvvetleri Komutani Orgeneral Musa Avsever, Hava Kuvvetleri Komutani Orgeneral Hasan Küçükakyüz, Milli Savunma Bakan Yardimcilari ile çok sayida gazi ve gazilerin aileleri katildi.
Kaynak: AA