Strazburg DITIB Açikögretim Imam Hatip Lisesi Ögrencilerinin Ilk Diploma Heyecani

Türkiye'de imam hatip egitimini 1989 yilinda yarida birakan ve ogluyla beraber diplomalarina kavusma heyecani yasayan gurbetçi Halit Araz: '30 yil sonra Fransa Strazburg’da açikögretim imam hatip lisesi adi altinda bir egitim basladi. 30 yilin özlemi olan egitimimi burada tamamladim'

Fransa'nin Strazburg kentinde Diyanet Isleri Türk Islam Birligi (DITIB) bünyesindeki Yunus Emre Açikögretim Imam Hatip Lisesi mezunlari ilk defa diploma heyecani yasadi.

Strazburg'daki Yunus Emre Lisesi Konferans Salonu'nda düzenlenen diploma töreni, okunan Istiklal Marsi'nin ardindan mezunlardan Abdulmuttalib Araz'in Kuran tilavetiyle basladi.

Yunus Emre Lisesi Baskani Murat Ercan yaptigi konusmada, 5-15 yas arasi çocuklara camilerde Kuran kursu verildigini bunun disindaki yas gruplarinda dini egitim konusunda büyük bir eksiklik oldugunu aktardi.

Fransa'da yetiskinlere yönelik dini egitimin en büyük ihtiyaçlardan oldugunu vurgulayan Ercan, "Bu eksikligi giderdigi için bu program büyük bir önem tasiyor, bu sekilde ciddi, müfredati olan, sonunda resmi bir diplomayla tamamlana baska bir egitim programi yok." diye konustu.

Ercan, talebin giderek arttigi programa tanindikça daha da fazla katilim olacagini ifade etti.

Strazburg Din Hizmetleri Atasesi Ramazan Dolu da Fransa genelinde din hizmetleri alaninda görev alacak, insanlara dini konulari aktaracak, bu alanda rehberlik yapacak ve buradaki toplumu taniyan kisilere ihtiyaç bulundugunu dile getirdi.

Yunun Emre Açikögretim Imam Hatip Lisesi programinin bu anlamda önemli bir adim ve baslangiç olduguna dikkati çeken Dolu, diplomaya hak kazananlarin bu programi iyi bir sekilde anlatarak, programa katilimin artmasina katki saglayacaklarina inandigini söyledi.

Dolu, imam hatip lisesinde baba ogulun ayni anda diplomalarina kavusma heyecani yasadigini belirterek, ikilinin ilmin yasinin olmadigini bir kez daha gösterdiklerine dikkati çekti.

- Baba-ogul ayni programdan mezun oldu

Gurbetçi Halit Araz, AA muhabirine yaptigi açiklamada, 1989 yilinda Türkiye'de imam hatip egitimini yarida biraktigini belirterek, “30 yil sonra Fransa Strazburg’da açikögretim imam hatip lisesi adi altinda bir egitim basladi. 30 yilin özlemi olan egitimimi burada tamamladim.” ifadelerini kullandi.

Oglu Abdulmuttalib Araz’i da ayni programa kaydettirdigini ve birlikte mezun olduklarini söyleyen Halit Araz, program yetkililerine ve ögretmenlerine tesekkür etti.

Abdulmuttalib Araz da Strazburg'da örgün lise egitiminin yani sira açikögretim imam hatip lisesi egitimini tamamladigini, gelecek yil Necmettin Erbakan Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi'nde egitimine devam edecegini aktardi.

Babasiyla birlikte okumanin güzel bir duygu oldugunu, beraber sinavlara girdiklerini anlatan Araz, Türkiye'de egitim görecegi için heyecanli oldugunu, mezun olunca Fransa'ya dönerek burada hizmet vermeyi istedigini söyledi.

- Mezun sayisi her yil artti

Yunus Emre Açikögretim Imam Hatip Lisesi Müdür Yardimcisi Tugba Kevser Sahin, Yunus Emre Özel Liseleri çatisi altinda 2015 yilindan bu yana faaliyet gösteren Açikögretim Imam Hatip Lisesinin son 3 yildir mezun verdigini, her yil mezun sayisinin arttigini dile getirdi.

Sahin, 2019'da 9, geçen yil 14, bu yil da 19 mezun verdiklerini, pandemi nedeniyle 43 mezuna toplu diploma töreni düzenlediklerini kaydetti.

Ögrencilerin çogunun 25 yas üzeri yetiskinlerden olustugunu vurgulayan Sahin, onlarin günlük hayatlarina, mesguliyetlerine devam ederken bu programi tamamlayabilmenin zor ama kiymetli bir basari oldugunun altini çizdi.

Tugba Kevser Sahin, mesleki bir lise olduklari için Arapça, Kuran-i Kerim, Tefsir, Hadis, Hitabet gibi dersleri yüz yüze verdiklerini, mezunlarini yüksek ögretim programlarina tesvik ederek hayat boyu ögrenme süreçlerine destek olmaya çalistiklarini belirtti.

Kaynak: AA