Pentagon, Çin'e Saldiri Tartismalarinin Odagindaki Genelkurmay Baskani'na 'Güvenin Tam Oldugunu' Söyledi

ABD Savunma Bakanligi (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Genelkurmay Baskani Orgeneral Mark Milley'in Çinli mevkidasina ABD'nin Çin'e saldirmayacagi konusunda teminat verdigi yönündeki iddialara iliskin yorum yapmayarak Savunma Bakani Lloyd Austin'in Milley'e güveninin tam oldugunu söyledi.

ABD Genelkurmay Baskani Mark Milley'in Çin Genelkurmay Baskani Orgeneral Li Zuocheng ile yaptigi iki görüsmede eski Baskan Donald Trump döneminde Çin'e saldirabilecegi endiselerine karsilik güvence verdigi iddialari Washington'da tartismaya yol açti.

Pentagon'da günlük basin toplantisinda sorulara yanit veren Kirby, "Her seyin güncel oldugunu görmek için protokolleri gözden geçirmek oldukça olagan bir durum." ifadesini kullandi.

Genelkurmay Baskaninin özellikle de Çin gibi bir ülkenin askeri yetkililerine ABD'nin menfaatlerini en dogru sekilde ifade etmek ve muhtemel yanlis hesaplamalari önlemek konusunda görüsmesinin normal oldugunu belirten Kirby, "Söz konusu iddialara ilisin kaygiya neden olacak bir sey göremedim." dedi.

Sözcü ayrica, Washington Post yazari Bob Woodward ve Robert Costa'nin "Tehdit" baslikli kitabinda yer alan alintilara iliskin yorum yapmayacagini ifade etti.

Milley'in yaptigi görüsmelerin detaylarini dönemin Savunma Bakani ve Baskan'a açiklayip açiklamadigina iliskin bir soruya ise Kirby, bunun tamamen duruma bagli oldugunu, bu konuda belirli bir düzenleme olmadigini söyledi.

Genelkurmay Baskani'nin tüm görüsmelerinde hükümet yetkililerinin de bulundugunu ve bunlarin tamaminin koordinasyonla yapildigini belirten Kirby, "Bakan Austin'in Milley'e güveni tam." degerlendirmesinde bulundu.

AA muhabirinin, bir askeri yetkilinin Baskan'in "vur" emrine itaat etmemesi veya bu emri durdurmasinin yasal sonuçlarina iliskin sorusuna Kirby, "Her asker kanuni emirleri yerine getirmekle yükümlüdür." yanitini verdi.

Muhabirin "Baskan'dan gelen bir saldiri emri kanunsuz olabilir mi?" sorusu üzerine Sözcü, "Komuta zincirindeki herkesten kanunsuz emir gelebilir." dedi.

Uzun yillardir Washington Post gazetesinde çalisan arastirmaci gazeteci Bob Woodward ve muhabir Robert Costa'nin beraber kaleme aldigi, Trump'in görev basindaki son günlerini anlatan ve yakinda piyasaya çikacak kitaplarinin basina verilen bazi kisimlarinda, ABD Genelkurmay Baskani General Milley'in yaptigi iki gizli telefon görüsmesine yer vermisti.

Kitapta General Milley'in, Trump döneminde Çin Genelkurmay Baskani General Li Zuocheng'e, ABD'nin herhangi bir saldirida bulunmayacagi garantisi verdigi iddia edilmisti.

Kaynak: AA