Kiliçdaroglu, Roman Vatandaslarla Bir Araya Geldi

KIRKLARELI – Cumhuriyet Halk Partisi Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, Roman vatandaslarla bir araya gelerek sorunlari hep birlikte çözeceklerini söyledi.

Kiliçdaroglu, Roman Vatandaslarla Bir Araya Geldi


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, Kirklareli ziyaretleri kapsaminda Lüleburgaz Yildizlari Kadin Akademisi’nde Roman vatandaslar ile bir araya geldi. Romanlarin sorunlarinin geçmisten bugüne geldigini dile getiren Kiliçdaroglu, Romanlara yönelik eylem plani hazirligi yaparak, tüm toplum kuruluslari ile akademisyenlerin görüslerini aldiklarini vurguladi. Kiliçdaroglu, "Belediye baskanlarimiza da bu eylem planlarimizi gönderdik. Sorunlar ne? Temel sorunlarimizi söyle belirledik. Egitim ve saglik sorunu ciddi bir sorun. Istihdam, barinma ciddi bir sorun, sosyal yardim veya sosyal hizmetlerden yararlanma ciddi bir sorun. Bu sorunlara kilitlendik. Bu sorunlarin çözülmesi lazim." seklinde konustu.



CHP lideri Kiliçdaroglu, Aile Destek Sigortasini uygulayacaklarini belirterek, "Aile Destekleri Sigortasi su, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde yasayan hiç kimse aç ve açikta kalmayacak. Isin Türkçesi bu. Bir aile var, geçinemiyor, düsünün çocuklari okula gidecek defter, kalem alamiyor. Anne issiz, baba issiz, buna kim bakacak. Hadi diyelim bugün yan komsu bakti, ertesi gün diger komsu bakti, baska gün muhtar biraz yiyecek getirdi, öbür gün belediye biraz yardim etti. Iyi de bu isin sonu nereye varacak. O zaman ne yapmak lazim, o kisi pozisyonunda olan kisileri veya aileleri sosyal destek kapsamina almak lazim. Yani devletin güvencesi altina almak lazim. Aile Destekleri Sigortasi’nin 50 yildir uygulanmadigini ve iktidara geldiklerinde Aile Destek Sigortasi’ni uygulayacaklarini, kendilerine oy verenin de vermeyenin de sorunlarini çözeceklerini söyledi.

Ister bize oy verin, ister bize oy vermeyin. Biz sizin oyunuza degil, biz sizin sorunlariniza talibiz. Sorunlarinizi çözecegiz, bizim hedefimiz bu.” dedi.



Ailede en az bir kisinin sigortali olmasi gerektigini dile getiren Kiliçdaroglu, “Bu o ailenin bir güvenceye kavusmasi anlamina gelir. Devlet önceligi buna verecek. Türkiye Isçi Kurumu isçi mi alacak veya devlet isçi mi talep edecek, söyle talep edecek ’su hanelerde hiç sigortali yok, o hanelerden bana bildireceksin ben o hanelerden alacagim.’ Benim oglum, kizim, esim issiz, ben issizim ama devlet diyor ki; ’beyler içinizden birisini ben suraya aliyorum’. Çalisacaksin, sigortali çalisacaksin. 30 gün üzerinden primini ödeyecek, emeklilik hakki kazanacaksin. Çocugun iyi bir okula gidecek. Bunlarin hepsinin saglanmasi lazim. O zaman devlet bizim anladigimiz anlamda sosyal devlet olur” seklinde konustu.



Roman çocuklarin okula basladigini ve bir süre sonra okula gitmedigini öne süren Kiliçdaroglu, “Bu anne, baba çocugu koyacak yer bulamiyor. Yaninda tasiyor, bir sorun yasiyor yani. Onu da söyle asmayi düsünüyoruz. Çocugunu okula kaydederse ve çocuk devamli gelirse çocuga burs verecegiz. Bir para verecegiz. Okula gelmezse parasini kesecegiz. Böylece aile hem bir gelir elde edecek hem çocuk devamli olarak okula gelecek ve iyi bir egitim alacak. Bunu yapacagiz. Yazin defterin bir tarafina, bunu havadan söylemiyoruz bir tarafa kaydedeceksiniz, Allah nasip eder iktidara gelince göreceksiniz bunlarin tamaminin nasil karsilandigini. Bu sadece Romanlar için degil, Güney Dogu’dan giden geçici isçiler var. Findik toplamaya giden var, çay toplamaya giden var, zeytin toplamaya giden var. Onlarin da çocuklarina ayni seyi yapacagiz. O çocuklarin piril piril olmasi lazim. Çünkü egitim bir kisiye, topluma sinif atlatandir. O nedenle egitime agirlik vermek gerekiyor” ifadelerini kullandi.

Konusmanin ardindan Kiliçdaroglu basina kapali sekilde, Roman temsilcilerinin sorun ve taleplerini dinledi.
Kaynak: İHA