Islami Cihad Hareketi Açiklamasi Israil Hapishaneler Idaresi'nin Tutuklularin Tüm Taleplerini Karsiladigi Dogru Degil

Gazze'deki Islami Cihad Hareketi, Israil Hapishaneler Idaresi'nin, tutuklularin tüm taleplerini karsiladigi ve cezalarini kaldirdigi yönündeki haberin dogru olmadigini belirterek, harekete mensup Filistinli tutuklulara digerlerinden farkli bir tavir takinilmamasi konusunda uyarida bulundu.

Hareketin Sözcüsü Davud Sihab, Gazze kentinde düzenledigi basin toplantisinda, Israil Hapishaneler Idaresi'nin, tutuklularin tüm taleplerini karsiladigi ve cezalarini kaldirdigi yönündeki haberin dogru olmadigini; bunun, Islami Cihad Hareketi mensubu tutuklularin cezaevlerinde yasadiklariyla çelistigini ifade etti.

Hapishaneden firar sonrasi basta Islami Cihad Hareketi mensuplari olmak üzere Filistinli tutuklulara getirilen tüm cezalarin kaldirilmasi seklindeki talebin karsilanmadigini aktaran Sihab, Israil Hapishaneler Idaresi'nin, bazi talepleri karsilayip bazilarini karsilamayarak, Filistin'in ulusal tutumunu bozmaya ve Islami Cihad Hareketi mensuplarini ayri tutmaya çalistigini kaydetti.

"Isgalci yönetimin uygulamalari, hapishanelerde Islami Cihad Hareketi'ni temsil eden yapiyi yok etmeyi hedefliyor. Hareketin yönetici kadrosunda bulunan ve mensubu olan onlarca tutuklu hücre hapsinde tecrit edildi." diyen Sihab, "Filistinli güçlere ve gruplara, tutuklulari ve taleplerini korumak, düsmanin herhangi birine farkli davranmasina izin vermemek için kapsamli bir ulusal durus sergileme" çagrisinda bulundu.

Filistin Esirler Cemiyeti, Israil'in, basta hapishaneden firar olayi sonrasi dayattigi toplu cezalarin kaldirilmasi olmak üzere taleplerini kabul etmesinin ardindan Filistinli tutuklularin cuma günü yapmayi planladiklari açlik grevi eyleminden vazgeçtigini duyurmustu.

- Firar eden 6 tutukludan 4'ü yakalandi

Filistinli 6 tutuklu, 6 Eylül sabahi, Israil'in kuzeyindeki yüksek güvenlikli Gilboa Hapishanesi'nden tünel kazarak firar etmisti.

Israil güçleri, hapisten kaçan Fetih Hareketi'nin silahli kanadi El-Aksa Sehitleri üyesi Zekeriya ez-Zubeydi ile Islami Cihad Hareketi mensubu Muhammed Kasim el-Arida, Yakub Mahmud Kadri ve Eyhem Fuad Mahmud Abdullah el-Arida'yi daha sonra yakalamisti.

Hapisten firar eden diger iki Filistinli tutuklu Eyhem Fuad Kemamci ve Munadil Yakub Nufeyat ise henüz bulunamadi.

Filistin kaynaklarina göre, Israil hapishanelerinde 365'i "idari tutuklu" olmak üzere, yaklasik 4 bin 500 Filistinli bulunuyor.

Kaynak: AA