Dünya Bankasi, Is Yapma Kolayligi Raporu'nun Yayimini Durdurdu

Raporun 2018 ve 2020 yillarina iliskin sayilarindaki veri düzensizliklerine yönelik sorusturma sonucu, aralarinda IMF Baskani Kristalina Georgieva'nin da bulundugu dönemin üst düzey banka yetkililerinin Çin'in siralamasini etkileyen verileri degistirmek için personele baski yaptigi tespit edildi.

Dünya Bankasi, Is Yapma Kolayligi Raporu'nun, veri düzensizliklerine iliskin yürütülen sorusturma sonucunda üst düzey banka yetkililerinin Çin'in siralamasini etkileyen verileri degistirmek için personele baski yaptiginin belirlenmesi üzerine yayimlanmasina devam edilmeyecegini bildirdi.

Bankadan yapilan açiklamada, Dünya Bankasi Grubu'nun arastirmalarina duyulan güvenin hayati önem tasidigi vurgulandi.

Is Yapma Kolayligi Raporu'nun 2018 ve 2020 yillarina iliskin sayilarinda veri düzensizliklerinin rapor edilmesinin ardindan Dünya Bankasi Yönetiminin raporun yayimini askiya aldigi animsatilan açiklamada, rapor ve metodolojisine yönelik bir dizi inceleme ve denetimin baslatildigi aktarildi.

Açiklamada, iç raporlarin eski kurul yetkilileri ile eski ve yeni banka personellerinin tutumlari da dahil etik konulari gündeme getirdigine isaret edildi.

Geçmis incelemeler, denetimler ve bugün açiklanan sorusturma raporu da dahil olmak üzere mevcut tüm bilgilerin incelenmesi sonrasinda Dünya Bankasi Grubu yönetiminin Is Yapma Kolayligi Raporu'nun yayimina son verme karari aldigi kaydedilen açiklamada, Bankanin ileride is ve yatirim ortamini degerlendirmek için yeni bir yaklasim üzerinde çalisilacagi belirtildi.

Dünya Bankasi, Is Yapma Kolayligi Raporu'nun 2018 ve 2020 yillarina iliskin sayilarinda veri düzensizliklerine yönelik Wilmer Hale hukuk sirketi tarafindan yürütülen sorusturmanin bulgularini da paylasti.

Söz konusu bulgularda, o dönemde Dünya Bankasi'nda Icra Kurulu Baskanligi görevini yürüten Uluslararasi Para Fonu (IMF) Baskani Kristalina Georgieva ile dönemin Dünya Bankasi Baskani Jim Yong Kim de dahil olmak üzere üst düzey yetkililerin bankanin büyük bir sermaye artisi için Çin'den destek aradigi bir zamanda Çin'in siralamasini iyilestirmeleri için ekonomistlere baski yaptigi aktarildi.

IMF Baskani Georgieva ise sorusturma bulgularina itiraz ederek, veri düzensizliklerine iliskin yürütülen sorusturma sonucu yayimlanan raporda, kendisinin 2018 yili Is Yapma Kolayligi Raporu'ndaki rolüne iliskin yer alan bulgulara katilmadigini ifade etti.
Kaynak: AA