ABD, Ingiltere Ve Avustralya 'AUKUS' Adi Altinda Yeni Bir Güvenlik Is Birligi Kurdu

ABD Baskani Joe Biden, is birligi kapsaminda ABD ve Ingiltere'nin Avustralya ile nükleer enerjili denizalti teknolojisini paylasacagini kaydetti.

ABD, Ingiltere ve Avustralya liderleri, AUKUS adi altinda yeni bir güvenlik is birligi kuruldugunu ve bu kapsamda ABD ile Ingiltere'nin Avustralya ile nükleer enerjili denizalti teknolojisini paylasacagini duyurdu.

ABD Baskani Joe Biden'in Beyaz Saray'da düzenledigi basin toplantisina Ingiltere Basbakani Boris Johnson ve Avustralya Basbakani Scott Morrison da sanal olarak katildi.

Söz konusu ülke liderleri, ABD, Ingiltere ve Avustralya arasinda AUKUS adi altinda yeni bir güvenlik is birligi kuruldugunu duyurdu.

Biden, basin toplantisinda yaptigi konusmada, Avustralya ve Ingiltere ile ortakliklarinin uzun yillara dayandiginin altini çizerek 21. yüzyilda karsilasilan zorluklarla da birlikte mücadele edeceklerini belirtti.

- "Su anda bölünmemiz ya da birbirimizden ayrismamiz için mantikli bir neden yok"

Hint-Pasifik bölgesindeki mevcut durumun da bu 3 ülkenin is birligi yapmasini gerektirdigini vurgulayan Biden, "Su anda bölünmemiz ya da birbirimizden ayrismamiz için mantikli bir neden yok." degerlendirmesinde bulundu.

Biden, "AUKUS altinda en kilit proje olarak, Avustralya'nin konvensiyonel silahli nükleer enerjili denizalti edinmesi için istisareleri baslatiyoruz. Burada nükleer silahli denizaltindan degil, nükleer reaktörlerle çalisan konvensiyonel silahli denizaltilardan bahsediyoruz. Bu teknolojinin güvenli oldugu dogrulandi. ABD ve Ingiltere on yillardir bunu kullaniyor." ifadesini kullandi.

Gelecek 18 ay boyunca söz konusu istisarelerin sürecegine isaret eden Biden, bu istisarelerin yürütülmesi için ABD Savunma Bakani Lloyd Austin'e talimat verdigini ve Savunma Bakanliginin Enerji ve Disisleri Bakanliklari ile çalisacagini söyledi.

Kaynak: AA