Biden, Genelkurmay Baskani Milley'e Güveninin Tam Oldugunu Söyledi

ABD Baskani Joe Biden, Genelkurmay Baskani Mark Milley'in Donald Trump'in son döneminde Çin ile gizli görüsmeler yaptigi iddialarina iliskin, "General Milley'e güvenim tamdir." yorumunu yapti.

Beyaz Saray'da yaptigi etkinlik sirasinda Biden, Milley'in, "Trump'in, baskanlik koltugunu birakmamak için görevinin son haftalarinda Çin'e savas açabilecegine" iliskin endiseleri hakkinda iki kez Çin Genelkurmay Baskani Li Zuocheng'e teminat verdigi iddialarini degerlendirdi.

Biden, konuya iliskin, "General Milley'e güvenim tamdir." ifadesini kullandi.

- Beyaz Saray Milley'i destekledi, Trump'a yüklendi

Öte yandan Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, düzenledigi günlük basin toplantisinda, söz konusu iddialari ve bazi Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin Milley'e istifa çagrisi yapmasini degerlendirdi.

ABD Baskani Joe Biden'in söz konusu iddialarin ardindan Milley'in istifasini isteyip istemeyeceginin sorulmasi üzerine Psaki, "Biden, kendi döneminde yaklasik 8 aydir Genelkurmay Baskanligi yapan Milley'i biliyor, birçok uluslararasi meselede yan yana çalistilar. Baskan Biden'in Milley'in liderligine, vatanseverligine ve anayasaya sadakatine güveni tamdir." yorumunu yapti.

Psaki, Milley'in yaptigi iddia edilen konusmaya iliskin eski ABD Baskani Trump'a yüklenerek, "Konusmanin yapildiginin iddia edildigi zamanin baglamini düsünmek lazim. ABD'nin eski Baskani (Donald Trump), o dönemde çalkanti yaratti, bir ayaklanmaya ve ülkemizin Kongresine saldiriya önderlik etti. O zamanlar, ülkenin en karanlik zamanlariydi. O zamanlar ulusal güvenlik ekibinden birçok kisi Baskan'in istikrarini, hareketini ve göreve uygunlugunu sorguluyordu." ifadesini kullandi.

Trump'in, Milley'in söz konusu telefon konusmasinin gerçek olmasi durumunda bunun "vatana ihanet" olacagi yorumunun sorulmasi üzerine Psaki, "Benim eski Baskan'a o zamanin baglamini vurgulamaktan baska verecek bir cevabim yok." yanitini verdi.

Psaki, Milley'in yaptigi konusmanin bazi Cumhuriyetçi Kongre üyeleri tarafindan "anayasaya aykiri" olarak yorumlamasina iliskin ise "Baskan Biden'in, zamaninda bir Trump'in isyana tesvigine karsi çikmayan kisilerin nasihatine ihtiyaci yok." degerlendirmesinde bulundu.

Genelkurmay Baskaninin vatana karsi bir tehdit görmesi durumunda ilgili önlemleri alabilecegini vurgulayan Psaki, Milley'in Çin ile iletisime geçmek için birçok yolu kullanabilme yetkisi oldugunu söyledi.

- Pentagon'dan söz konusu iddialara yanit

Öte yandan ABD Savunma Bakanligindan (Pentagon) da söz konusu görüsme iddialarina yanit geldi.

ABD Genelkurmay Baskanligi Sözcüsü Dave Butler yaptigi yazili açiklamada, "Genelkurmay Baskani düzenli araliklarla Çin ve Rusya da dahil tüm dünyadaki mevkidaslari ile görüsmektedir. Bu görüsmeler, ABD'nin ulusal güvenlik çikarlarinin karsilikli olarak anlasilmasi, gerilimlerin düsürülmesi, istenmeyen sonuçlar ya da çatismalarin önlenmesi için çok önemlidir." ifadesini kullandi.

Butler, Milley'in Ekim 2020 ve Ocak 2021'de yaptigi görüsmelerin de bu görevler ve sorumluluklar dahilinde oldugunu vurgulayarak, "Söz konusu iddialara konu olanlar da dahil Genelkurmay Baskaninin yaptigi tüm görüsmeler Pentagon ve diger ajanslarla koordinasyonlu ve iletisimlidir." bilgisini paylasti.

- Kitaptaki iddialar neler?

Washington Post gazetecileri Bob Woodward ve Robert Costa tarafindan yazilan ve yakinda yayina çikacak "Tehlike" baslikli kitabin basina sizan bazi bölümlerinde, Milley'in, 30 Ekim 2020 ve 8 Ocak 2021'de olmak üzere iki kez Çinli mevkidasi Li'yi aradigi ve iki devlet arasinda savasin çikmasina izin vermeyeceklerini söyledigi ileri sürülmüstü.

Milley'in ilk görüsmesinde bir saldiri durumunda mevkidasini önceden uyaracagina dair söz verdigi iddia edilen kitapta, "Milley, 'General Li, Amerikan hükümetinin istikrarli oldugu ve her seyin yoluna girecegi konusunda sizi temin ederim. Size saldirmayacagiz veya size karsi herhangi bir kinetik operasyon yürütmeyecegiz.' dedi." ifadesine yer verilmisti.

Söz konusu kitapta, eski Baskan Trump'in destekçilerinin, 6 Ocak'ta Kongre binasini basmasindan sonra 8 Ocak'ta yapilan görüsmenin ise Çin'in, Kongre olaylariyla ilgili korkularini yatistirmak için oldugu kaydedilmisti.

Bu görüsmede Milley'in Li'ye, "Yüzde yüz istikrarliyiz. Her sey yolunda. Ancak demokrasi bazen böyle özensiz olabiliyor." dedigi öne sürülmüstü.

Kitapta ayrica Milley'in, Asya ve Pasifik bölgesinden sorumlu ABD Hint-Pasifik Komutanligini denetleyen amirali aradigi ve bazi askeri tatbikatlari ertelemesini tavsiye ettigi ileri sürülmüstü.

Ayni kitapta Milley'in, üst düzey yetkililerden, Trump'in nükleer silah kullanma emrini vermesi halinde kendisinin bu sürece müdahil olmasini saglamalari için "yemin etmelerini" istedigi iddia edilmisti.

ABD Temsilciler Meclisi Baskani Nancy Pelosi de 6 Ocak olaylarindan sonra Milley ile Trump'in savas çikarmasini veya nükleer silah kullanma emri vermesini önlemek için "mevcut önlemler" hakkinda konustugunu ve bu konuda güvence aldigini açiklamisti.

Kaynak: AA