Avrupa Parlamentosu, Aday Ülkelerin Katilim Öncesi Fonlarini Onayladi

AB, aday ülkelere 7 yillik dönemde 14,2 milyar avro mali destek verecek.

Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye gibi Avrupa Birligi'ne (AB) aday ülkeler için yürütülen Katilim Öncesi Yardim Araci'nin üçüncü dönemi için (IPA III) 14,2 milyar avroluk fon ayrilmasina onay verdi.

Strazburg'da gerçeklestirilen AP Genel Kurul oturumunda, aday ülkeler olan Türkiye, Arnavutluk, Karadag, Kuzey Makedonya ve Sirbistan ile potansiyel aday olan Bosna Hersek ve Kosova'ya 2021-2027 yillarinda saglanacak IPA III fonlari görüsüldü.

AP milletvekilleri, aday ülkelerin 7 yilda AB ile ilgili reformlari uygulamalarina yardimci olmak üzere toplam 14,2 milyar avro fon saglanmasini onayladi.

IPA III fonlari, performansa dayali bir yaklasimla ve adil paylasim ilkesine uygun biçimde saglanacak.

Hukukun üstünlügü, temel haklar, demokratik kurumlar, kamu yönetimi, ekonomik kalkinma ve rekabetçilik gibi alanlardaki reformlara özel önem verilecek.

Reform alanlarinda ilerleme saglanamamasi veya gerileme olmasi halinde yardimin kapsami ve yogunlugu degistirilebilecek.

Fonlar, ülke zarflari yerine tematik önceliklere göre ayrilacak. Önceki dönem IPA fonlari gibi ülke bazli kaynak tahsis edilmeyecek.

Türkiye'ye, 2007-2013 yillarindaki IPA I döneminde yaklasik 4,5 milyar avro, 2014-2020 yillarindaki IPA II döneminde de 4,4 milyar avro tahsis edilmisti.

Kaynak: AA