Avrupa Parlamentosu, 5 Milyar Avroluk Brexit Fonunu Onayladi

Fon, özellikle Brexit'ten etkilenen isletmelere ve yerel topluluklara destek verecek.

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birligi (AB) üyesi ülke ekonomilerine Brexit'in etkilerine karsi kullanilmak üzere 5 milyar avroluk fonun olusturulmasina onay verdi.

Strazburg'da gerçeklestirilen AP Genel Kurul oturumunda Birlesik Krallik'in AB üyeliginden ayrilmasinin ekonomik sonuçlari ile mücadele amaciyla kurulacak fon görüsüldü.

AP milletvekilleri, Brexit'in AB ülkelerindeki ekonomik, sosyal ve bölgesel etkileriyle mücadeleye katki saglamak için 5 milyar avroluk fon kurulmasini 652 "Evet", 32 "Hayir" ve 11 "Çekimser" oyla kabul etti.

Söz konusu fonun 1,6 milyar avroluk kismi 2021 yilinda dagitilacak. Geriye kalan 3,4 milyar avro ise 2025'e kadar kullanilacak.

Fon, özellikle Brexit'ten etkilenen isletmelere ve yerel topluluklara destek saglayacak.

Fonun, Irlanda'ya yaklasik 1 milyar avro, Hollanda'ya 810 milyon avro, Fransa'ya 670 milyon avro, Almanya'ya 590 milyon avro ve Belçika'ya 350 milyon avro mali destek saglamasi bekleniyor.

Fonla, özellikle Brexit'ten etkilenen balikçilara önemli miktarda yardim saglanmasi planlaniyor.

Söz konusu fonun yürürlüge girmesi için AB Konseyince de resmen onaylanmasi gerekiyor.

Ingiltere, Galler, Kuzey Irlanda ve Iskoçya'dan olusan Birlesik Krallik'ta, Haziran 2016'da yapilan AB referandumunda yüzde 48'e karsi yüzde 52 ile Brexit karari alinmisti. Birlesik Krallik AB'den resmen 31 Ocak 2020'de ayrilmisti.

Kaynak: AA