AB 'Nitelikli Göçmenleri' Çekmek Için Mavi Kart Uygulamasini Güncelledi

Avrupa Birligi (AB), AB üyesi olmayan ülkelerden gelecek "yüksek nitelikli göçmenleri" çekmek amaciyla "AB Mavi Karti" adi verilen uygulamasini daha esnek hale getirdi.

AB Mavi Kart Yönetmeligi'nde reform amaci tasiyan yeni kurallar, Avrupa Parlamentosu'nda yapilan oylamada kabul edildi. Böylece, önemli sektörlerdeki isçi açigini kapatmak için AB vatandasi olmayan yüksek nitelikli kisilerin AB ülkelerince göçmen olarak kabul edilmelerinde bazi kolayliklar saglandi.

Buna göre, mavi karta basvuranlarin en az 6 aylik bir is için sözlesme veya baglayiciligi olan bir is teklifi sunmasi gerekecek. Daha önce bu süre 12 ay olarak uygulaniyordu. Çalisana ödenecek maas tutarinin alt siniri da düsürüldü.

Mülteciler gibi uluslararasi korumadan faydalanan kisiler de artik iltica veya koruma statüsü kazandiklari ülke disinda tüm AB ülkelerinde mavi karta basvurabilecek.

Enformasyon ve iletisim teknolojileri sektörü gibi belli alanlarda mesleki niteliklerin onaylanmasi da ilgili is tecrübesinin kanitlanmasiyla mümkün olacak.

Mavi kart sahipleri, karti aldiklari ülkede 12 ay geçirdikten sonra baska bir AB ülkesine yerlesebilecek. Mavi karti olanlarin aile birlesimleri ve aile bireylerinin is piyasasina erisimi hizlandirilacak.

AB Mavi Kart Yönetmeligi 2009'dan beri yürürlükte. Ancak AB yönetimi, sistemin kritik sektörlerde AB'nin ihtiyaç duydugu yüksek nitelikli göçmenleri çekmede yeteri kadar basarili olamadigi gerekçesiyle mavi kart uygulamasini reformdan geçirmeye karar vermisti.

Mavi kart, 2019'da çogu Almanya tarafindan 36 bin 809 göçmene verildi.

Kaynak: AA