Ispanyol Hükümeti, Art Arda Rekorlar Kiran Elektrik Fiyatlarina Karsi Vergi Indirimine Gitti

Ispanya'da sol koalisyon hükümeti, bu yil art arda rekorlar kiran elektrik fiyatlarina karsi vergi indirimini içeren bir paket açiklarken, enerji sektörü bu duruma tepki gösterdi.

Ülkede hafta basinda 154,16 avro olan elektrik fiyatinin yarin sabah megavat saat basina 172,78 avroya çikarak yeni bir rekor kiracagi bildirildi.

Bakanlar Kurulu toplantisinda ana gündem maddesini elektrik fiyatlarindaki artisa ayiran hükümet, 10 kilovat saate kadar olan tedarikler için yil sonuna dek yüzde 21'den yüzde 10'a kadar KDV indirimi, ayrica elektrik üretimindeki yüzde 7'lik verginin kaldirilmasi kararlarini aldi.

Basbakan Yardimcisi ile Ekolojik Geçis Bakani Teresa Ribera, elektrik fiyatlarindaki artisla mücadele plani kapsaminda vergilerin düsürülmesi, asgari arzin genisletilmesi, elektrik sirketlerine yapilan yardimlarin kesilmesi ve piyasa tarifelerinin yeniden düzenlenmesi gibi bazi önlemleri hayata geçireceklerini söyledi.

Ribera, alinan önlemlerle elektrik faturalarinda yüzde 22 düsüs öngördüklerini ifade etti.

Basbakan Pedro Sanchez de Twitter hesabindan yayimladigi mesajda, hedeflerinin 2021 sonu elektrik fiyatlarini 2018'de ödenen degerlere çekmek oldugunu kaydetti.

- Enerji sektörü, hükümetin planina karsi çikti

Endesa, Iberdrola ve Naturgy gibi Ispanya'daki enerji sirketlerini temsil eden "Nükleer Forum" adli kurumdan yapilan açiklamada ise hükümetin plani sert dille elestirildi.

Planin "nükleer enerjiye dayali elektrik üretimi üzerindeki cezalandirmayi daha ileri götürdügü" savunulurken, "Bu gidisatla Ispanya'daki nükleer enerji santrallerinin sürekliligi imkansiz olur." uyarisinda bulunuldu.

Diger yandan, Ispanya Istatistik Enstitüsü tarafindan verilen rakamlarda, bir sene öncesine oranla elektrik fiyatlarinda tespit edilen yüzde 34,9'luk artisin enflasyonu da tetiklemesiyle, agustosta son 9 yilin en yüksek seviyesi olan yüzde 3,3'lük enflasyon açiklandi.

Kaynak: AA