Fransa, Rus Parali Askerlerin Mali'ye Gönderilecegi Iddialarindan Endiseli

Fransa Savunma Bakani Florence Parly: 'Eger Malili yetkililer Wagner grubuyla böyle bir anlasma imzalayacak olursa bu durum endise verici olmasinin yani sira Sahel ülkelerini desteklemek için yillardir yaptigimiz ve yapmayi planladigimiz her seyi anlamsiz kilar' Fransa Disisleri Bakani JeanYves Le Drian: 'Mali'de bu tarz bir grubun müdahalesi, Mali'nin bölgedeki ve uluslararasi ortaklarinin faaliyetleriyle çelisecektir'.

Fransa Savunma Bakani Florence Parly, Mali'nin, Rus Wagner grubuyla parali askerlerin Mali'ye gönderilmesine iliskin bir anlasma imzalayacak olursa bu durumun son derece endise verici olacagini söyledi.

Parly, Ulusal Meclis'teki Savunma Komisyonu'nda yaptigi konusmada, Wagner parali askerlerinin Mali'ye gönderilmesine iliskin Mali hükümetiyle anlasma imzalanacagi iddialarina tepki gösterdi.

Parly, "Eger Malili yetkililer Wagner grubuyla böyle bir anlasma imzalayacak olursa bu durum endise verici olmasinin yani sira Sahel ülkelerini desteklemek için yillardir yaptigimiz ve yapmayi planladigimiz her seyi anlamsiz kilar." ifadesini kullandi.

Disisleri Komisyonunda konusan Disisleri Bakani Jean-Yves Le Drian da Wagner askerlerinin Mali'deki varliginin kesinlikle Fransa'nin bölgedeki mevcudiyetiyle uyusmadiginin altini çizerek, "Mali'de bu tarz bir grubun müdahalesi, Mali'nin bölgedeki ve uluslararasi ortaklarinin faaliyetleriyle çelisecektir." degerlendirmesinde bulundu.

- Mali'ye 1000 Rus parali asker gönderilecek iddiasi

Reuters'in haberinde, Mali'de darbenin ardindan kurulan asker agirlikli geçis hükümeti ile Rus Wagner grubunun, Mali ordusunun egitimi ve üst düzey yetkililerin korunmasini öngören bir anlasma imzalamak üzere oldugu iddia edildi.

Haberde, yaklasik 1000 parali askerin Mali'ye gidebilecegi ve buna karsilik aylik 10,8 milyon dolar ödeme yapilacagi öne sürüldü.

Mali Savunma Bakanligi, böyle bir anlasmadan haberdar olmadiklarini ancak herkesle görüsmeye açik olduklarini belirtse de bu iddialarin Fransa'nin bölgedeki varligini zora sokacagi biliniyor.

Fransa ile Mali arasindaki iliski, Agustos 2020'de Ibrahim Boubacar Keita yönetiminin devrilmesiyle sekteye ugramis, Fransa ülkedeki askeri operasyonlarini bir süreligine askiya almisti.

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Mali'deki Barkhane Operasyonunu 2022'nin ilk çeyreginde sonlandiracaklarini duyurmus ancak bölgeden çekilmeyeceklerinin altini çizmisti.

- Fransa'nin "kirmizi çizgisi" Wagner

Rus parali askerlerinin Mali'ye gelmesinin Fransa için "kirmizi çizgi" olacagi ve böyle bir durumda Fransa'nin askeri birliklerini komsu ülke Nijer'e kaydirabilecegi belirtiliyor.

Wagner parali askerleri, yerel ordulari egitmek, önemli isimleri korumak, isyanci veya terörist gruplarla mücadele etmek ve sicak noktalarda altin, elmas ve uranyum madenlerini korumak amaciyla Orta Afrika Cumhuriyeti, Sudan, Libya ve Mozambik'te faaliyet gösteriyor.

Fransa, 2013 basinda Mali'deki "Serval" isimli askeri harekatin ardindan 1 Agustos 2014'te "Barkhane Operasyonunu" baslatmisti.

Barkhane Operasyonu'nda 5 binden fazla Fransiz askeri görev yapiyor.

Kaynak: AA