Çekya'da Bir Köpek 14. Yüzyildan Kalma Hazine Buldu

Çekya’da sahibi tarafindan gezmeye çikarilan köpek agaçlik alanda, 14. yüzyila ait oldugu düsünülen madeni paralarla dolu toprak bir çömlek buldu.

Çekya'da Bir Köpek 14. Yüzyildan Kalma Hazine Buldu
Çekya’nin Zlin bölgesine bagli Vsetin kasabasinda sahibi tarafindan gezmeye çikarilan Masa isimli köpek agaçlik alanda madeni paralarla dolu toprak bir çömlek buldu. Köpegin sahibi tarafindan Valasske Bölge Müzesi’nin yetkililerine teslim edilen çömlek, açilmadan önce Valasske Mezirici hastanesine götürülerek tomografi cihazindan geçirilerek incelendi. Yapilan incelemeler sonucu çömlegin içindeki 374 adet madeni paranin Prag groschen gümüsünden yapildigi belirlenirken, paralarin 14. yüzyila ait oldugu düsünülüyor.

“Köpegim artik bir arkeolog”

Köpegin sahibi yaptigi açiklamada, “Kasabanin biraz disindaki agaçlik bölgede köpegim Masa ile gezerken israrla bir bölgeyi eselemeye basladi.

Önce oyun oynadigini düsündüm fakat kazdigi yerde bir sey oldugunu fark edince ben de kazmaya basladim. Yerin yaklasik 10 santimetre derinliginde toprak bir çömlek bulduk. Içindeki madeni paralari görünce tarihi bir hazine oldugunu anladim ve yetkililere haber verdim. Masa, artik benim için bir arkeolog” dedi.



Zlin bölgesindeki en önemli eserlerden

Bölge müzesinde hazineyi teslim alan Arkeolog Samuel Spanihel, “Hazineyi teslim aldiktan sonra hemen bulundugu yere gidip çevresinde daha kapsamli bir arama yaptik fakat bir sey bulamadik” diye konustu.

Müze Müdürü Tomas Vitasek ise, “Müzemize kazandirilan hazine, bölgedeki en önemli tarihi eserlerden biri. 14. yüzyila ait oldugunu tahmin ediyoruz. Bu hazineyi bulup bize getiren sahsa çok tesekkür ediyoruz, yapacagimiz incelemelerin ardindan ziyaretçilere sunabilecegiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA