Belçika'da Katolik Kilisesine Geçen Yil 59 Cinsel Taciz Bildirimi Yapildi

Birçok tacizin okulda veya kilisede meydana geldigi, kurbanlardan bazilarinin küçük yastaki erkek çocuklar oldugu kaydedildi Birçogu 3040 yil önce yasanan olaylarda faillerden bazilarinin hayatta olmadigi belirtildi.

Belçika'daki Katolik Kilisesi hakkinda 2020'de 59 cinsel taciz bildirimi yapildigi, bu sayinin önceki yillarda yapilan bildirimlerden çok daha fazla oldugu açiklandi.

Kilisenin hazirladigi rapora göre, 2012'de kurulan "temas noktalari" geçen yil 59 cinsel taciz bildirimi aldi. Bu sayi önceki 4 yilin toplaminda 72 olmustu.

Geçen yilki cinsel taciz bildirimlerinin 16'sinin tecavüz, 27'sinin siddet içeren cinsel saldiri, 4'ünün ise çok uzun süreli cinsel taciz vakalarindan olustugu kaydedildi.

Vakalarin çogunun "oldukça eski tarihli" oldugu, bilinen faillerin yarisindan fazlasinin su anda hayatta olmadigi belirtildi. Kurbanlarin 32'sinin erkek, 27'sinin kadin oldugu, faillerin yüzde 95'inin ise erkeklerden olustugu aktarildi.

16 vakada tacizin okulda, 18'inde kilisede meydana geldigi bildirildi. Kurbanlardan 6'sinin ise rahiplere yardimci olan küçük yastaki erkek çocuklar oldugu ifade edildi.

Rapora göre vakalarin yargiya tasinmasi talebi oldukça düsük kaldi. Bunun sebebi, "suçlamalara konu olaylarin az bir kisminin zaman asimindan muaf tutulabilecek olmasi" seklinde açiklandi.

Sadece 11 vaka yargiya götürüldü. Bu olaylarda zaman asimi bulunmayabilecegi, ayrica failin hala tehlike arz edebilecegi kaydedildi.

Cinsel taciz bildirimlerini 46 vakada kurbanlarin kendisi, 3 vakada aileleri, 10 vakada ise baska kisiler yapti.

Bildirimlerin yüzde 61'inde taciz olayinin üzerinden 30 yil, yüzde 31'inde ise 40 yildan fazla süre geçtigi belirtildi. Bildirimde bulunan kisilerin bazilarina 1000 ile 25 bin avro arasinda degisen miktarlarda tazminat ödendigi bilgisi raporda yer aldi.
Kaynak: AA