Kesmir'in Önde Gelen Lideri Seyyid Ali Geylani Vefat Etti

ANKARA – Kesmir'in statüsünün plebisitle belirlenmesini savunan Seyyid Ali Geylani'nin 91 yasinda vefat ettigi bildirildi.

Geylani’nin sözcüsü Twitter üzerinden yaptigi açiklamada, Eski Tüm Partiler Hürriyet Konferansi lideri Geylani’nin geç saatlerde, ev hapsinde tutuldugu Srinagar’daki evinde yasamini yitirdigini dogruladi.

Cammu Kesmir'in Pakistan ve Hindistan arasinda ihtilafa neden olan Kesmir bölgesinin Birlesmis Milletler kararlari uyarinca, plebisitle belirlenmesini savunan 91 yasindaki Geylani'nin, 2010 yilindan bu yana hayatinin büyük bir kismini ev hapsinde geçirdigi belirtildi.??????????????

- Bagimsizlik yanlisi partileri tek çati altinda topladi

Kesmir'in bagimsizlik yanlisi siyasi liderlerinden Geylani, siyasal yasamina Kesmir Cemaati Islami Partisi içinde basladi.

Daha sonra partiden ayrilarak "Tahrik-i Hürriyet" adi verilen ve bagimsizlik yanlisi partileri tek çati altinda toplayan Tüm Partiler Hürriyet Konferansini kuran Geylani, hazirana kadar konferansin genel baskanligini ve dagitilan Cammu Kesmir Yasama Meclisinde de milletvekilligi yapmisti.

- Kesmir sorunu

Ingiltere, 1947'de sömürge olarak yönettigi Hindistan'dan çekilirken o dönemde prenslik olan Kesmir, bagimsizliklarini yeni kazanan Hindistan ya da Pakistan ile birlesme konusunda tercihle karsi karsiya kaldi.

Nüfusunun yüzde 90'i Müslüman olan Kesmir halki, 1947'de Pakistan'a katilmaktan yana tavir alsa da dönemin prensi, Hindistan ile birlesmeye karar verdi.

Karara, Müslüman Kesmir halki karsi çikti. Pakistan ve Hindistan'in bölgeye asker göndermesiyle taraflar, 1947'de ilk kez savasti. Iki ülke arasinda yine ayni nedenle 1965 ve 1999'da savas çikti.

Savaslarin ardindan saglanan geçici ateskes sonucunda Cammu Kesmir'in yüzde 45'i Hindistan'in, yüzde 35'i Pakistan'in kontrolünde kaldi. Bölgenin dogusundaki yüzde 20'lik bir kisim ise sinirdas Çin'in hakimiyetine verildi.

Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldigi kararlarla Kesmir'in askerden arindirilmasini ve geleceginin halk oylamasiyla belirlenmesini öngörüyor.

Hindistan yönetimi, halk oylamasina karsi tutum benimserken, Pakistan, BMGK kararlarinin uygulanmasini istiyor.???????

Kaynak: AA