Giresun Adasi'na Yerli Ve Yabanci Turistler Ilgi Gösteriyor

Il Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Gürgenci: 'Giresun Adasi için üzerinde bulundurdugu dogal ve kültürel varliklar dolayisiyla UNESCO'ya basvuru yaptik. UNESCO'ya girebilecek niteliklere sahip bir ada. Inaniyoruz ki UNESCO'ya girecektir'

GÜLTEKIN YETGIN - Mitolojik hikayeleri ve tarihi kalintilariyla ön plana çikan Giresun Adasi, turizm sezonunda yerli ve yabanci turistlerin ilgisini çekiyor.

Dogu Karadeniz'deki Giresun Adasi'na gelenler, Bizans mezarlari, surlar, manastir harabesi ve sapel gibi tarihi kalintilari inceleme imkani buluyor.

Ada, "Amazon kadinlari", "Herkül'ün altin postu aramak için adaya gelmesi" gibi mitolojik hikayelere konu olmasiyla da biliniyor. Yeni sezonda turizm sirketlerinin rotasina dahil olan Giresun Adasi, yerli ve yabanci turistleri agirliyor.

Adaya ulasim ise özel bir tur teknesi tarafindan saglaniyor, yaklasik yarim saat süren yolculugun ardindan adaya çikiliyor.

Giresun Adasi'nin UNESCO Dünya Mirasi Geçici Listesi'ne kaydi için Kültür ve Turizm Bakanligina yapilan basvuru isleminin ardindan çalismalar devam ediyor.

Il Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Gürgenci, AA muhabirine, adanin kentin en önemli turizm noktalarindan biri oldugunu söyledi.

Giresun'a özellikle yaz mevsiminde gelen ziyaretçilerin adayi da gezdikten sonra kentten ayrildigini belirten Gürgenci, "Ada arkeolojik ve dogal sit alani. Yapilmis kazilar var. Eylül ayi gibi de kazilar tekrar baslayacak. Kazilar, yürüyüs yollari ve bazi düzenlemelerin ardindan adanin turist potansiyelinin daha da artacagini düsünüyoruz." dedi.

Gürgenci, salgin öncesindeki ziyaretçi potansiyeline bu sezon ulasmaya basladiklarini vurgulayarak, özellikle yabanci turistlerin ugrak noktasinin Giresun Adasi oldugunu aktardi.

Adada Roma, Bizans ve Osmanli dönemlerine ait kalintilar olduguna dikkati çeken Gürgenci, "Giresun Adasi için üzerinde bulundurdugu dogal ve kültürel varliklar dolayisiyla UNESCO'ya basvuru yaptik. UNESCO'ya girebilecek niteliklere sahip bir ada. Inaniyoruz ki UNESCO'ya girecektir." diye konustu.

- "Turizm destinasyonu olarak Giresun Adasi'ni olmazsa olmaz olarak görüyoruz"

Ürdün'den gezmek için bölgeye gelen Alaa Ali Hassan, Giresun Adasi'ni çok begendiklerini söyledi.

Hassan, burasinin çok güzel bir ada oldugunu ifade ederek, "Adada hiçbir sekilde kimsenin yasamiyor olmasi dikkatimi çekti. Diger taraftan da adada yasayan karabatak gibi kuslar dikkatimi çeken unsurlar oldu." dedi.

Ürdün'den gelen Ramiz Alminat da Türkiye'nin deniz, orman ve dereleri ile muhtesem görüntülere sahip oldugunu vurguladi.

Giresun Adasi'nin da dogal güzellik bakimindan çok muhtesem oldugunu dile getiren Alminat, ayrica tarihi zenginliklerinin de dikkat çekici oldugunu ifade etti.

Adaya sefer düzenleyen tur sirketinin isletmecisi Ercan Ayhan ise çok önemli bir deger olan adaya çok sayida tur sirketinin ilgi gösterdigini söyledi.

Ayhan, bölgeye gelen turistlerin deniz gezisi yapmaktan keyif aldigina isaret ederek, "Tur otobüslerinde karada yapilan uzun gezilerin ardindan deniz gezisi ve Giresun Adasi'na çikmak ayri bir keyif sagliyor. Turizm destinasyonu olarak Giresun Adasi'ni olmazsa olmaz olarak görüyoruz." degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA