Lübnan Ve Israil Arasindaki Gerginlik Bölgesel Mesajlar Mi Tasiyor?

Emekli Tuggeneral Hisam Cabir, iki ülke sinirinda yasanan gelismelerin topyekün bir savasin baslangici olabilecegi uyarisinda bulundu Siyasi analist Münir Rabia ise meydana gelen olaylarin Iran'in nükleer anlasmasina iliskin görüsmeleri çerçevesinde okunmasi gerektigini belirtti.

Lübnan'dan Israil'e füze saldirilariyla baslayan ve Israil'in Lübnan'in güneyine top atislariyla artan gerginligin iki ülke arasi çatisma mi yoksa bölgesel mesajlar mi tasidigi tartisiliyor.

Saldirilarin sinirli bir alanda gerçeklesmesine, her iki tarafta can kaybina ve büyük maddi kayba neden olmamasina ragmen çatismanin bir savasa dönüsmesinden endise duyuluyor.

Lübnanli strateji uzmani emekli Tuggeneral Hisam Cabir, AA muhabirine yaptigi açiklamada, olaylarin iki ülke arasindaki angajman kurallarinin ötesine geçtigini belirterek sinirdaki gelismelerin topyekün bir savasin baslangici olabilecegi uyarisinda bulundu.

Iki ülke arasindaki askeri hareketliligi degerlendiren siyasi analist Münir Rabia ise meydana gelen olaylarin Iran'in nükleer anlasmasina iliskin görüsmeleri çerçevesinde okunmasi gerektigini belirtti.

Lübnan Hizbullahi Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'in dile getirdigi "birlesik cepheler" ifadelerini hatirlatan Rabia, saldirilarla Iran'a yapilacak bir saldiri durumunda tüm cephelerden Israil ve ABD'ye karsilik verilecegi mesajinin iletildigini savundu.

- Ne olmustu?

Lübnan Hizbullahi, Israil ordusunun önceki gün Lübnan'a gerçeklestirdigi saldirilara karsilik Israil'e füze saldirisi düzenledigini açiklamisti.

Israil ordusu da ülkeye atilan 10 rokete karsilik Lübnan'daki bazi hedefleri top atesiyle vurmaya basladigini bildirmisti.

Iki ülkenin sinir hattinda konuslu BM Lübnan Geçici Görev Gücü ise "Durum çok tehlikeli. Tüm taraflari ateskese tesvik ediyoruz." açiklamasi yapmisti.

Lübnan'dan Israil tarafina 4 Agustos'ta da 3 roket atilmis, Israil ordusu buna karsilik topçu atislari ve hava bombardimaniyla Lübnan'daki bazi bölgeleri vurmustu.

Lübnan Cumhurbaskani Misel Avn da ülkesinin güneyinde 2006 yilindan bu yana bir ilk olan Israil'in bu hava saldirilarinin bölgedeki tansiyonu yükseltme amaci tasidigini belirtmisti.
Kaynak: AA