G7 Ülkeleri Açiklamasi Israilli Sirkete Ait Gemiye Düzenlenen Saldirida Deliller Iran'i Isaret Ediyor

G7 ülkeleri, Tanzanya'dan Birlesik Arap Emirlikleri'ne (BAE) giden Israilli sirkete ait gemiye Hint Okyanusu'nda düzenlenen saldirinin "kasitli ve hedefe yönelik" oldugunu ve tüm delillerin açikça Iran'i isaret ettigini bildirdi.

G7'yi olusturan ABD, Ingiltere, Japonya, Fransa, Kanada, Almanya ve Italya'nin disisleri bakanlari ile AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 29 Temmuz'da Tanzanya'dan BAE'ye giden Israilli sirkete ait "Mercer Street" adli gemiye düzenlenen saldiriya iliskin ortak açiklama yapti. Söz konusu ülkelerin, deniz güvenligi ve ticari gemiciligin korunmasi konusundaki taahhüdünde birlestigi belirtilen açiklamada, mürettebattan bir Ingiliz ile bir Rumen'in ölümüne neden olan hukuka aykiri saldirinin kinandigi aktarildi. Açiklamada, "Bu, kasitli ve hedefe yönelik bir saldiriydi ve uluslararasi hukukun açik ihlaliydi. Mevcut tüm deliller açikça Iran'i isaret ediyor. Bu saldirinin hiçbir gerekçesi yoktur." ifadesine yer verildi.

- "Iran'in tavri uluslararasi baris ve güvenligi tehdit ediyor"

Açiklamada, gemilerin uluslararasi hukuka uygun olarak serbestçe seyrüseferlerine izin verilmesi gerektigine isaret edilerek sunlar kaydedildi:

"Küresel ekonominin bagli oldugu tüm denizciligi korumak için elimizden gelenin en iyisini yapmaya devam edecegiz. Iran'in tavri, vekil güçlere ve devlet disi silahli aktörlere verdigi destegin yani sira uluslararasi baris ve güvenligi tehdit ediyor. Iran'i, ilgili Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi kararlariyla tutarsiz tüm faaliyetlerini durdurmaya ve tüm taraflari bölgesel istikrar ve barisi güçlendirmede yapici rol oynamaya çagiriyoruz."

- Gemideki 2 kisi hayatini kaybetmisti

Tanzanya'dan BAE'ye giderken 29 Temmuz'da Hint Okyanusu'nda saldiriya ugrayan Israilli nakliye sirketine ait gemideki mürettebattan 2 kisi yasamini yitirdigi bildirilmisti.

Geminin, Israilli is insani Eyal Ofer'in sahibi oldugu Ingiltere merkezli Zodiac Maritime Denizcilik Sirketine ait oldugu belirtildi. Japon bandirali geminin Ofer'in sirketince yönetildigi açiklanmisti.

Israil Disisleri Bakani Yair Lapid, geminin saldiriya ugramasi nedeniyle dünyaya Iran'in "durdurulmasi" çagrisinda bulunmustu.

- G7 neyi temsil ediyor?

G7, dünyanin en büyük ekonomileri arasinda yer alan ABD, Ingiltere, Japonya, Fransa, Kanada, Almanya ve Italya'nin bir araya gelmesiyle olusuyor. G7, halihazirda dünya ekonomisinin yaklasik yüzde 40'lik kismini temsil ediyor.

Kaynak: AA