ABD'den Taliban'a 'Siddete Son Verip Baris Sürecine Odaklanma' Çagrisi

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Taliban'in artan saldirilarindan derin endise duyduklarini ve örgütün askeri eylemler yerine baris görüsmelerine odaklanmasi gerektigini belirtti.

Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, günlük basin brifinginde Afganistan'daki son duruma ve Taliban'in saldirilarina iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Psaki, Taliban'in artan saldirilarindan derin endise duyduklarini, Afganistan Cumhurbaskanligi sözcüsünün eski yardimcisi ve Hükümet Medya Merkezi Baskani Devahan Minepal'in silahli saldiri sonucu öldürülmesini siddetle kinadiklarini bildirdi.

Taliban'i "baris görüsmelerini en az silahli eylemleri kadar" ciddiye almaya çagiran Beyaz Saray Sözcüsü, bu tür saldirilarin baris görüsmelerine ciddi zarar verdigini dile getirdi.

Psaki, "Eger Taliban uluslararasi mesruiyet ariyorsa bu tür eylemler aradiklari mesruiyeti getirmeyecektir. Bu yolda devam etmeleri gerekmiyor. Askeri eylemlerine ayirdiklari enerjiyi baris sürecine ayirabilirler ki biz böyle yapmalari için siddetle çagrida bulunuyoruz." degerlendirmesini yapti.

Afgan halkinin artik siddetin son bulmasina ihtiyaci oldugunu kaydeden Psaki, Taliban'in saldirilarinin ülkedeki birçok toplumsal kesimi olumsuz etkiledigini ifade etti.

- Taliban vilayet merkezlerini ele geçirmeye yöneldi

ABD'nin Afganistan'dan çekilme karari almasi ve Afgan yönetiminin Taliban'la baris görüsmelerinin basarisizlikla sonuçlanmasinin ardindan Taliban saldirilari hiz kazandi.

Taliban, hazirandan itibaren onlarca ilçeyi ele geçirdikten sonra kusatmaya aldigi vilayet merkezlerine yöneldi. Ülkenin Iran sinirindaki Nimruz vilayet merkezi Zaranc, Taliban'in ele geçirdigi ilk vilayet merkezi oldu.

Güneyde Helmand, kuzeyde Cüzcan ve batida Herat vilayet merkezleri de Taliban'in siddetli saldirilari altinda. Taliban, Afganistan topraklarinin yüzde 80'inden fazlasinin kontrolünde oldugunu iddia ediyor.

Zaman zaman savas uçaklariyla Afgan ordusuna destek veren ABD'nin askeri faaliyetleri ay sonunda bitecek.

BM'ye göre Taliban saldirilari ve çatismalarda son bir ayda binden fazla sivil hayatini kaybederken Afganistan Bagimsiz Insan Haklari Komisyonu mayis ayi basindan agustosa kadar yaklasik 1 milyon sivilin evlerinden oldugunu açikladi.

Kaynak: AA