Türkiye'ye Yasa Disi Yollarla Giren Göçmenler, Iran Güvenlik Güçlerinin Döverek Paralarini Aldigini Iddia Etti

Afganistan uyruklu Gulam Nabi: 'Buraya varana kadar 30 gün boyunca yol katettik. Yollarda havanin sicakligi ve açlikla karsilastik. Iran polisi yakaladi ve acimasizca dövdükten sonra bizi serbest birakti' Düzensiz göçmenlerden Selim Sirdas: 'Iran askerleri bizi Türkiye'ye geçirdi Türkiye geçtikten sonra kaçakçilar bizi 300 kisi olarak bir tira bindirdiler. Tirda da havasiz kalinca ölüyorduk. Jandarma sag olsun bizi yakaladi, onlarin elinden kurtardi' Göçmenlerden Siracettin Feyyaz: '(Iran güvenlik güçleri) Bizi Türkiye'ye zorla gönderdiler. Bizi memleketimize göndermiyorlar, 'Türkiye'ye gidin' diyorlar'

SENER TOKTAS - NECMETTIN KARACA - Türkiye'ye yasa disi yollardan giren ve çogunlugunu Afganlarin olusturdugu düzensiz göçmenlerden bazilari, Iran'da yakalandiklari güvenlik güçlerinin kendilerine iskence yaparak paralarini aldigini öne sürdü.

Yasa disi yollarla Bitlis'in Tatvan ilçesine gelen düzensiz göçmenlerden Afganistan uyruklu 19 yasindaki Hayatullah Ahmedzai, AA muhabirine, 25 günden bu yana yollarda oldugunu söyledi.

Iran sinirina girdikten sonra çok büyük zorluklar yasadigini belirten Ahmedzai, ayaginda ve bacaginda olusan yaralari göstererek, Iran polisinin kendisine siddet uyguladigini ve ayagini kirdigini öne sürdü.

Ahmetzai, siniri geçer geçmez 5 gün ahirda mahsur kaldiklarini ifade ederek, "Su ve yemek yoktu. Zorlu bir süreç geçirdik. Yolda gelirken 5 gün hiç yiyecek bulamadik." dedi.

Hayatullah Ahmedzai, su iddialarda bulundu:

"Iran polisi beni yakaladiginda öldüresiye dövdü. Cep telefonlarimizi ve paralarimizi aldilar. Yasadigim bölge Taliban militanlarinin kontrolü altinda. Babam Afgan Milli Ordusu'nda komutan. Orduda görevli olan bir kardesim de Taliban tarafindan sehit edildi. Çok zor bir durumla karsi karsiya kaldigim için kaçtim. Iran polisi çok acimasizdi. Orada gözaltindayken sadece yogurt ve ekmek yiyebiliyorduk. Yatak vermiyorlardi, ahirda yatiriyorlardi. Londra'da iki dayim yasiyor. Londra'ya varmam için bana para gönderdiler. Buraya kadar geldim, basarili olursam Londra'ya gidecegim."

Afganistanli Sefer Murad ise 30 gündür yolda oldugunu ifade ederek, "Ilk önce Pakistan'a oradan da Iran'a geldik. Simdi de buradayiz. Ekmegimiz yok. 25-30 gündür dagdaydik. Afganistan'dan 6 kisi yola çiktik. 5'ini askerler aldi, yalniz geldim. Van'dan 30 kisilik bir grupla buraya geldik. Iran'da kimse tutmuyor ama oradan da dagdan kaçak geldik. Buraya gelmemizi saglayanlara 600 dolar verdim." diye konustu.

- "Iran polisi bizi acimasizca dövdükten sonra serbest birakti"

Pestuca konusan Gulam Nabi da Taliban'in farkli bölgelerde yaygin olarak varlik göstermesi ve ülkenin degisik bölgelerinde savasin devam etmesi nedeniyle ülkelerinden kaçtiklarini anlatti.

Türkiye'ye gelinceye kadar zorlu yollardan geçtiklerini, günlerce aç kaldiklarini aktaran Nabi, "Artik ülkemizde yasayamazdik. Taliban ile güvenlik güçleri arasinda siddetli çatismalar basladi. Afganistan'da istikrar saglanirsa ülkemize dönecegiz. Buraya varana kadar 30 gün boyunca yol katettik. Yollarda havanin sicakligi ve açlikla karsilastik. Iran polisi yakaladi ve acimasizca dövdükten sonra bizi serbest birakti." dedi.

9 aylik bebegi ve esiyle Tatvan'a gelen Khal Muhammed de Afganistan'da savasin devam ettigini, çalisacak bir yer olmadigi için her seyini satarak ailesiyle kaçtigini belirtti.

Babasini ve yakinlarini Taliban'in yakaladigini, agabeylerini ve dayilarinin da öldürüldügünü ifade eden Muhammed, söyle konustu:

"Iran'dan Van'a geldik. Bayrama yaklasik 20 gün kala yola çiktik. Her seyimi sattim, esimi ve çocugumu alip geldim. Afganistan'daki topraklarimizi, ineklerimizi ve koyunlari sattim. Kendim ve esim için aracilara 2 bin dolar verdim."

Iran'da 10 gün kaldigini anlatan Muhammed, "Telefonlarimizi kirdilar, paralarimizi yaktilar. Iran polisleri hepimizi dövdü." iddiasinda bulundu.

Muhammed, "Paramiz olursa yiyecek satin aliyoruz, olmazsa geçtigimiz yerlerde köylerdeki vatandaslardan yiyecek istiyoruz. Çok eziyet gördük, yorulduk. Çocugum hastalandi." dedi.

- "Bizi dövdükten sonra Türkiye sinirina biraktilar"

Van'da jandarma ekiplerince yakalanan Afganistan uyruklu Mehmet Marufi ise ülkelerindeki sorunlar nedeniyle kaçmak zorunda kaldiklarini belirterek, "Ülkemizden Iran'a geldik. Iranli askerler bize çok zülüm etti. Bizi zorla gönderdi, Türkiye'ye gidin diye. Yollarda WhatsApptan atilan konumlarla ilerliyoruz." iddiasinda bulundu.

Afganistan'dan kaçarak Iran'a sigindigini ve orada çalistigini anlatan Selim Sirdas ise "Iran askerleri bizi yakaladi, paramizi, pulumuzu her seyimizi aldilar. Bizi oradan Türkiye'ye sinir disi ettiler. Iran askerleri bizi Türkiye'ye geçirdi." ifadesini kullandi.

Sirdas, "Türkiye geçtikten sonra kaçakçilar bizi 300 kisi olarak bir tira bindirdiler. Tirda da havasiz kalinca ölüyorduk. Jandarma sag olsun bizi yakaladi, onlarin elinden kurtardi. Türkiye'ye geçmek için bizden 1000 dolara kadar para aliyorlar." ifadelerini kullandi.

Siracettin Feyyaz da ülkelerinden kaçtiktan sonra kaçakçilarla görüserek Iran'a kadar geldiklerini söyledi.

Iran polislerine yakalandiklarini belirten Feyyaz, "Bizi Türkiye'ye zorla gönderdiler. Bizi memleketimize göndermiyorlar, 'Türkiye'ye gidin' diyorlar. Bu yüzden buraya geldik. Jandarma bizi yakaladi. Jandarma yardimimiza kosmasa tirin içinde ölecektik. Hayatimizi kurtardilar. Kaçakçilar 'seni götürecegim' diyor biz onlarin konusmasina göre geliyoruz." diye konustu.
Kaynak: AA