Gaziantep'in Ulasim Sorunu 'GAZIRAY' Ile Çözülecek

Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin: 'Tramvaylarimizin yapimi Sakarya'da hizla devam ediyor. Yil sonunda altyapiyi 25 Aralik Mahallesi'nin oraya kadar yetistirmeye çalisiyoruz. Sinyalizasyon, altyapi çalismalari devam ediyor'

FIRAT ÖZDEMIR - Güneydogu Anadolu Bölgesi'nin lokomotif kentlerinden Gaziantep'in kent içi ulasimindaki sorun ve sikintilari GAZIRAY Banliyö Projesi ile sona erecek.

Sanayi ve turizmdeki gelismelere bagli olarak Türkiye'nin birçok yerinden göç alan Gaziantep'te, ulasim alanindaki sikintilari gidermek için birçok proje ve çalisma yürütülüyor.

Özellikle sabah ve aksam saatlerinde kentteki 6 organize sanayi bölgesiyle sehir merkezi arasinda isçi transferine bagli olarak kara yollarinda yasanan trafik yogunlugunun, demir yolu hattiyla çözülmesi amaçlaniyor.

Bu kapsamda yapilan görüsmeler ve fizibilite raporlari esliginde 2017'de Ulastirma ve Altyapi Bakanliginin destegiyle Büyüksehir Belediyesi, 25 kilometre uzunluguna, 16 istasyona sahip ve 6 OSB ile küçük sanayi bölgelerinin birbirine baglantisini saglayacak GAZIRAY Banliyö Projesi'ni baslatti.

Yaklasik 4 yil yogun mesai harcanan ve belli asamaya gelen projenin sinyalizasyon ve elektrifikasyon islerinin yüzde 42'si tamamlandi, 8 elektrikli tren setinin Sakarya'da yapimina devam ediyor.

Kentin "rüya projesi" olarak anilan ve önümüzdeki yillarda tamamlanmasi hedeflenen çalisma ile kentteki yüzbinlerce insanin konforlu ve hizli tasinmasi öngörülüyor.

- Tramvayin yapimi Sakarya'da sürüyor

Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin, AA muhabirine, projeyle ilgili çalismalarin hizli sekilde devam ettigini söyledi.

GAZIRAY'da kullanilacak tramvaylarin rengini ve modelini yapilan anketlerle Gazianteplilerin belirledigini ifade eden Sahin, "Tramvaylarimizin yapimi Sakarya'da hizla devam edi. Yil sonunda altyapiyi 25 Aralik Mahallesi'nin oraya kadar yetistirmeye çalisiyoruz. Sinyalizasyon, altyapi çalismalari devam ediyor. Altyapida da toplama, dagitma istasyonumuz çok önemli ve çok büyük bir yapi hazirlandi." dedi.

- Proje kapsamindaki metro ulasiminin altyapi çalismalari tamamlandi

Sahin, banliyö projesiyle kentteki yüzbinlerce insanin ulasiminin saglanacagina dikkati çekerek, kent için çok önemli bir proje oldugunu dile getirdi.

Tramvaylarin yapimi tamamlanana kadar kiralanacak olan tramvaylarla yolcu tasimaya baslayacaklarini anlatan Sahin, sunlari kaydetti:

"Ulasim Master Plani'nin bütün uygulama asamasi tamamlandi, paketlendi. Proje kapsamindaki Gaziantep'in metro altyapisi paket olarak hazirlandi, bütün altyapisi tamamlandi. Bu konuda zaten Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan'in geçmiste kente geldiginde Gaziantep'te 'metroya gidecegiz' diye söz vermisti. Insallah önümüzdeki yil yatirim programina alinmasiyla tek gündemimiz metro olacak. Digerlerini zaten biz yapacak gücümüz var, basliyoruz ve tamamliyoruz ama metro kismiyla çok büyük devlet yatirimi gerekiyor. Gaziantep'te bunu hakkediyor. Bunun da altyapisini tamamladik, önemli olan altyapiydi. Gerisi yatirim programina alinip, 'bismillah' diyerek baslayacagiz."
Kaynak: AA