KKTC'de 46 Yilin Ardindan Bir Bölümü Açilan Maras'in Ziyaretçi Sayisi 180 Bini Asti

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) sinirlari içinde bulunan ve 46 yil sonra bir bölümü halkin kullanimina açilan Maras'in ziyaretçi sayisi 180 bini asti.

Ekim 2020'de kademeli açilim süreci baslayan ve bu ay itibariyla ikici asamasina geçilen Maras yogun ilgi görmeye devam ediyor.

AA muhabirinin edindigi bilgiye göre, Maras'i ziyaret eden kisi sayisi 180 bin 207'ye ulasti. KKTC'de salgin kosullari nedeniyle bir süre uygulanan tam kapanma kosullarina ragmen yerli ve yabanci turistlerin Maras'a ilgisi devam ediyor.

8 Haziran 2021'de yapilan son düzenlemeye göre, Maras'in kamuya açik bölümleri 08.00-20.00 saatleri arasinda ziyaret edilebiliyor.

Gazimagusa Belediyesi, ziyaretçilerin ihtiyaçlarini karsilamak ve hos zaman geçirmelerini saglamak içim büfeler ve bisiklet kiralama noktasini hizmete sunuyor.

Ziyarete açik bölgede bulunan toplam uzunlugu 800 metreden fazla olan 2 plaj bölgesine, Gazimagusa Belediyesi'nin yogun çalismalariyla günes semsiyeleri ve sezlonglar yerlestirilirken, güvenlik tedbirleri kapsaminda cankurtaranlar görevlendirildi.

Öte yandan, Gazimagusa Belediyesi tarafindan Demokrasi Caddesi üzerinde bulunan eski Belediye Parki yenileme çalismalari tamamlanarak hizmete sunuldu.

Maras'ta yapilan çevre ve peyzaj düzenlemeleri görsel olarak da bölgeye katki sagliyor.

- Maras açilimi

KKTC'de 18 Haziran 2019'daki Bakanlar Kurulu toplantisinda, 1974'ten bu yana kapali olan Maras'in açilmasi konusunda adimlarin atilmasi ve uzman bir ekiple bilimsel envanter çalismasi yapilmasi karari alinmisti.

KKTC sinirlari içerisindeki Maras'in kamuya ait Demokrasi Caddesi ile sahil kisminin bir bölümü 8 Ekim 2020'de açilmisti.

KKTC Basbakani Ersan Saner, Maras açiliminin ikinci asamasi kapsaminda, 12 Temmuz 2021'de Bakanlar Kurulu karariyla askeri olmaktan çikarilan bölgeyi 26 Temmuz 2021'de ziyaret ederek incelemelerde bulunmustu.

Saner, burada yaptigi açiklamada, su ifadeleri kullanmisti:

"Hükümetimizin almis oldugu kararla su an itibariyla ikinci etapla Kapali Maras bölgemizin yüzde 3,5'lik bir bölümünün açilimini saglamis olduk. Bu kapsamda Mal Tanzim Komisyonuna (tasinmaz mal komisyonu) Kapali Maras'in toplami için 337 mal sahibi, takas, tazminat veya iade kosullari vasitasiyla basvuruda bulundu. Askeri yasak bölge kapsamindan disariya aldigimiz bölgede ise (yüzde 3,5'lik kisim) 36 kisinin takas, tazminat ve iade yöntemiyle mallarini mal tanzim komisyonundan bir sekilde almak için müracaatlari bulunmaktadir. Bu müracaatlar, Mal Tanzim Komisyonu tarafindan degerlendirilecek ve kararlar üretilecektir."

KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar, 2 Agustos'ta "Kapali Maras'in açilim süreci" gündemiyle toplanan Bakanlar Kuruluna baskanlik etmisti.

Tatar, toplanti sonrasi yaptigi açiklamada, "Kapali Maras'in yüzde 3,5'lik bölümü askeri bölgeden sivil bölgeye dönüstürülmüstür, bir bakima yerlesime açilmis oluyor. Yerlesime açilabilmesi için politikamiz; Tasinmaz Mal Komisyonunun bu kararlari (basvurularin degerlendirmesi) üretebilmesidir. Maras, KKTC sinirlari içerisindedir, o noktada BM'ye aktarilmasi gibi yorumlar vardir, buna asla saygi duymayiz ve o kararlar bizi baglamaz. Bizi baglayan daha fazla insan haklaridir, oradaki eski mal-mülk sahipleridir." ifadelerini kullanmisti.

Gelecekte eski sakinlerinin de bölgedeki mülklerine dönmesiyle Maras'in tamaminin Türk yönetiminde açilmasi ve insanliga yeniden kazandirilmasi hedefleniyor.

Kaynak: AA