'Milli Bitki' Safranda Ekim Zamani

UNESCO Dünya Mirasi Listesi'nde yer alan tarihi evleriyle ünlü Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yetistirilen boya, kozmetik, ilaç ve gida gibi birçok alanda kullanildigi için "mucize bitki" olarak da adlandirilan safran toprakla bulustu.

2014 yilinda yapilan çalismalar sonunda dünyada tescili saglanarak "milli bitki" unvanini da alan safranin ekimi için ilçede tören düzenlendi.

Safranin ekimi için Kiriklar köyünde çiftçi Saban Yilmaz'a ait tarlada düzenlenen törene, AK Parti Karabük Milletvekili Niyazi Günes, Safranbolu Kaymakami Mehmet Türköz, Il Tarim ve Orman Müdürü Çetin Ayvalik, AK Parti Karabük Il Baskani Ismail Altinöz, AK Parti Safranbolu Ilçe Baskani Mehmet Sari da katildi.

- "Safran kiymetli bir üründür"

Çiftçilerle topraga safran sogani diken Günes, gazetecilere, bitkinin Safranbolu ilçesi ile özdeslestigini ve bölgenin safran bölgesi oldugunu söyledi.

Özellikle 2000'li yillardan sonra bir köyde ekilen safrani yayginlastirildiklarini ve ekonomiye katki sagladiklarini ifade eden Günes, "Safrani daha da yayginlastirmanin ekonomiye katki saglamak açisindan önem arz ettigini düsünüyorum. Safran kiymetli? bir üründür." diye konustu.

Türköz, Altinöz ve Çetin'de yaptiklari konusmada safranin önemine degindi.

Ekim-kasim aylarinda mor renkli ve hos kokulu çiçekler açarak 15-30 santimetre uzunluguna ulasan safran, adini verdigi tarihi ilçede 16 çiftçi tarafindan 30 dekar alanda üretiliyor.

Agirliginin 100 bin kati kadar siviyi sariya boyayabilen, 80 bin çiçekten sadece yarim kilogram üretilebilen safran, kilogrami 30 ila 40 bin lira arasinda alici buldugu için "dünyanin en pahali bitkisi" olarak adindan söz ettiriyor.

Kaynak: AA