Beyaz Saray Sözcüsü Psaki Açiklamasi 'Kabil Havalimaninin Yeniden Islemesi Konusunda Türkiye Ve Katar Ile Çalisiyoruz'

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Kabil havalimaninin isler ve açik halde kalmasi konusunda Türkiye ve Katar ile çalistiklarini söyledi.

Psaki, günlük basin brifinginde, ABD'nin Afganistan'dan çekilme süreci ve son gelismelere iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Psaki, ABD'nin, Afganistan'da kalan vatandaslarinin tahliyesi konusunda tüm çabayi göstereceginden herkesin emin olmasi gerektigini ve bu konuda Kabil Hamid Karzai Havalimani'nin açik olmasinin önemli oldugunu vurguladi.

Havalimaninin açik olmasinin herkesin yararina oldugunu dile getiren Psaki, "Burada önemli ortaklar olan Türkler ve Katarlilarla birlikte çalistigimiz daha spesifik konu, havalimaninin sivil tarafinin yeniden operasyonel hale gelmesidir. Böylece sadece insanlarin tahliyesi degil, ayni zamanda Dünya Gida Programi gibi programlar yoluyla insani yardimlarin ulastirilmasi da mümkün olur." degerlendirmesini yapti.

ABD'nin Afganistan'dan çekilme kararini savunan Psaki, ABD Baskani Joe Biden'in halen Afganistan'da olan ancak ayrilmak isteyen Amerikalilarin çikarilmasi konusunda her seyi yapacagini dile getirdi.

Psaki ayrica, Afganistan'dan ayrilmak isteyenlerin tahliyesi konusunda Taliban ile görüsmelerinin sürecegini ifade etti.

Kaynak: AA