ABD Baskani Biden Açiklamasi 'Simdi, Afganistan'daki 20 Yillik Askeri Varligimiz Bitti'

'Komutanlarimiz, askerlerimizin hayatini korumanin ve gelecek zamanda Afganistan'dan ayrilmak isteyen sivillerin ayrilisini güvene almanin en iyi yolunun askeri varligimizi bitirmek oldugunu söyledi'.

ABD Baskani Joe Biden, Afganistan'daki 20 yillik askeri varliklarinin sona erdigini belirterek, sali günü bir konusma yapacagini duyurdu.

Biden, ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutani Orgeneral Kenneth McKenzie, ABD güçlerinin Afganistan'dan çekilme sürecinin tamamlandigini duyurmasinin ardindan yazili bir açiklama yayimladi.

31 Agustos olarak belirlenen son tarihten önce Afganistan'dan çekilme sürecini tamamlayan kumandanlara tesekkür eden Biden, "Son 17 günde, askerlerimiz ABD tarihindeki en büyük hava yoluyla tasima operasyonunu gerçeklestirdi, 120 binden fazla vatandasimizi, ailelerini, Afgan müttefiklerimizi tahliye ettiler." ifadesini kullandi.

Biden, ABD askerlerinin tahliye operasyonlarini cesaret, profesyonellik ve azimle gerçeklestirdigini vurgulayarak, "Simdi, Afganistan'daki 20 yillik askeri varligimiz bitti." mesajini verdi.

- Biden yarin bir konusma yapacak

Afganistan'daki varliklarini 31 Agustos'tan sonraya uzatmamama kararina iliskin sali günü ögleden sonra bir açiklama yapacagini kaydeden Biden, bunun Genelkurmay Baskani ve tüm kumandanlarin bir tavsiyesi oldugunu belirtti.

Biden, "Komutanlarimiz, askerlerimizin hayatini korumanin ve gelecek zamanda Afganistan'dan ayrilmak isteyen sivillerin ayrilisini güvene almanin en iyi yolunun askeri varligimizi bitirmek oldugunu söyledi." bilgisini paylasti.

Afganistan'dan çikmak isteyen ABD vatandaslari, Afgan müttefikler ve yabanci ülke vatandaslarinin tahliyesi için Disisleri Bakanligina uluslararasi ortaklar ile is birligi talimati verdigini kaydeden Biden, "Taliban güvenli geçis için taahhüt verdi ve dünya bu taahhüttün tutulup tutulmadigini takip edecektir." degerlendirmesinde bulundu.

Biden mesajini, 26 Agustos Persembe günü Kabil Havalimani'nda düzenlenen terör saldirisinda yasamini yitiren 13 Amerikan askerini anarak noktaladi.

Kaynak: AA