'Çukurova'nin Efes'i Adim Adim Gün Yüzüne Çikiyor

Osmaniye'de geçmisi milattan önce 5. yüzyila dayanan Kastabala Antik Kenti'nde kazi çalismalari sürüyor Kazi baskani Dr. Ögretim Üyesi Faris Demir: 'Bu yilki çalismalarimizda ziyaretçilerin kenti rahatça gezebilmeleri için bitki temizligi ve çevre düzenlemesine basladik. Bölgede bugüne kadar arkeolojik alan yönetimi uygulanmamisti. Bu kapsamda yerinden tasinmis veya oynamis malzemeleri belirledigimiz yere tasiyip bir 'tas sergi' alani olusturduk ve burayi bir açik hava müzesine dönüstürüyoruz'

MUZAFFER ÇAGLIYANER - Osmaniye'de geçmisi milattan önce 5. yüzyila dayanan, birçok yapisi günümüze kadar saglam kalan ve "Çukurova'nin Efes"i olarak adlandirilan Kastabala Antik Kenti'ndeki kalintilar, arkeolojik kazilarla gün yüzüne çikariliyor.

Kent merkezine 12 kilometre uzaklikta bulunan, sütunlu caddesi, amfi tiyatrosu ve tarihi kalesiyle yaklasik 2 bin 500 yildir tarihe taniklik eden antik kentte kazi çalismalari sürüyor.

Osmaniye Müze Müdürlügünce sürdürülen kazi çalismalarina baskanlik eden Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Ögretim Üyesi Faris Demir, AA muhabirine, kentin dogal güzellikleri, tarihi zenginlikleri ve kültürel dokusuyla önemli bir turizm potansiyeline sahip oldugunu söyledi.

Bu potansiyeli daha da yukari çekme adina Kastabala Antik Kenti'nde kazi çalismalarinin tüm hiziyla sürdügünü dile getiren Demir, "Antik kentteki amfi tiyatroda kazi çalismalarimiz araliksiz sürüyor. Buradaki çalismayi birkaç yil içinde tamamlamayi planliyoruz. Restorasyon çalismasinin ardindan bu alani, önemli bir kültür merkezi olarak kentimize kazandirmayi hedefliyoruz." dedi.

Demir, amfi tiyatrodaki çalismalarin tamamlanmasiyla Osmaniye'nin bir kültür merkezi haline gelecegine inandigini belirterek, söyle konustu:

"Tiyatromuz, Roma Dönemi'ne ait orta büyüklükte bir tiyatro. Gelismis bir mimariye sahiptir ve yüzde 80'i günümüze kadar saglam olarak ulasmistir. Çalismalarin tamamlanip aktif olarak kullanilmasiyla bu alan sayesinde Osmaniye'nin turizm ve kültür alaninda önemli bir yere gelecegini düsünüyoruz. Burada yapilacak kültürel ve sanatsal faaliyetler sayesinde kentimiz turizm açisindan önemli bir adim atmis olacak."

- Ziyaretçilerin antik kenti rahat gezebilmesi için çalisma yapiliyor

Bölgedeki arkeolojik kazilarin yil sonuna kadar süreceginin bilgisini veren Demir, sunlari kaydetti:

"Bu yilki çalismalarimizda ziyaretçilerin kenti rahatça gezebilmeleri için bitki temizligi ve çevre düzenlemesine de basladik. Bölgede bugüne kadar arkeolojik alan yönetimi uygulanmamisti. Bu kapsamda yerinden tasinmis veya oynamis malzemeleri belirledigimiz yere tasiyip bir 'tas sergi' alani olusturduk ve burayi bir açik hava müzesine dönüstürüyoruz. Tiyatrodaki çalismalarin son asamasinda sütunlu caddede çalismalara baslayacagiz. Bu iki çalisma bir bütünlük arz edecek. Tiyatrodaki çalismalar tamamlanmaya yakin, sütunlu caddede de çalismalar tamamlanmis olacak. Bu sayede buraya gelen ziyaretçilerimiz, belirli bir güzergahi takip ederek rahatça burayi gezebilecek."

Demir, tiyatro kazisinin ardindan kentin farkli yerlerinde kazi çalismalarina baslayacaklarini ve daha eski dönemlere ait bulgular olup olmadigini arastiracaklarini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA