BM, Kabil Havalimaninin 'Hizli Ve Güvenli Bir Sekilde Açilmasi'ni Talep Ediyor

BM Güvenlik Konseyi, Afganlar ile ülkedeki tüm yabancilarin güvenli bir sekilde kara ve havayolu ile ülkeden ayrilmalarina izin verilmesi çagrisi yapan karari kabul etti.

Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), ABD'nin Afganistan'dan çekilmesinin ardindan Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararasi Havalimani'nin "hizli ve güvenli bir sekilde yeniden açilmasi"ni talep eden karari kabul etti.

ABD, Fransa ve Ingiltere tarafindan konseye sunulan ve Afganlar ile ülkedeki tüm yabancilarin güvenli bir sekilde kara ve havayolu ile ülkeden ayrilmalarina izin verilmesi çagrisi yapan karar BM Güvenlik Konseyinde oylandi.

Karara 13 ülke destek verirken, Rusya ve Çin çekimser oy kullandi.

BMGK'de bir kararin kabul edilmesi için 15 üyeden en az 9'unun lehte oy vermesi ve daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, Ingiltere ve Fransa'dan herhangi birinin veto yetkisini kullanmamasi gerekiyor.

BMGK, kararda ABD'nin Afganistan'dan tahliyeleri tamamlamasinin ardindan Kabil'deki Hamid Karzai Uluslarararasi Havalimani'nin "hizli ve güvenli bir sekilde yeniden açilmasi"ni talep etti.

Kararda, "Kabil havalimaninin ve çevresinin hizli ve güvenli bir sekilde yeniden açilmasini saglamak için her türlü çaba gösterilmeli" ifadesi kullanildi.

Kabil'de 26 Agustos'ta meydana gelen DEAS/Horasan'in üstendigi havalimani yakinlarindaki terör saldirisinin güçlü bir sekilde kinandigi kararda, Afgan topraklarinin herhangi bir ülkeyi tehdit eden, teröristleri barindiran ya da baska ülkelere terör saldirisi düzenlemek için kullanilan bir yer haline dönüsmemesi talep edildi.

BM'nin ve diger yardim örgütlerinin insani yardimlara devam edebilmesi için güvenli ve engelsiz erisim saglanmasi çagrisi da yapilan kararda, özellikle kadin, çocuk ve azinliklarin insan haklarina saygi duyulmasi ve kapsayici, müzakere edilmis bir siyasi çözüm çagrisinda bulunuldu.

Kaynak: AA