ABD Afganistan'dan 6 Binden Fazla Vatandasini Tahliye Etti

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, bugüne kadar Afganistan'dan 6 binden fazla ABD vatandasini tahliye ettiklerini, geride kaç vatandasin kaldigini ise halen belirlemeye çalistiklarini açikladi.

Psaki, düzenledigi günlük basin toplantisinda, Afganistan'da yarin sona ermesi planlanan çekilme ve tahliye sürecine iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Afganistan'da tahliye edilmeyi bekleyen kaç ABD vatandasi oldugunun sorulmasi üzerine Psaki, "14 Agustos'tan bu yana 6 binden fazla ABD vatandasini tahliye ettik. 14 Agustos'tan önce Afganistan'da 6 binden az ABD vatandasi oldugunu tahmin etmistik ama bize bildirimde bulunmayan birçok kisi ortaya çikti. Su anda tam olarak kaç ABD'linin kaldigini belirlemeye çalisiyoruz. Isin en zor yani çifte vatandaslarin henüz ülkeden ayrilip ayrilmamaya karar vermemis olmalari." diye konustu.

???????Psaki, 31 Agustos'tan sonra da Afganistan'dan ayrilmak isteyen ABD vatandaslarinin ülkeden çikarilmasi için ellerinden geleni yapacaklarini, bu konuda Taliban ile de çalisabileceklerini söyledi.

- Ortada bir sorusturma varken, sivil kayiplarina iliskin konusamam

Afganistan'daki yerel havalimanlarinin faaliyetlerini sürdürmesi için bölgesel ortaklari ile çalismayi sürdüreceklerini belirten Psaki, Afganistan'dan çiksalar dahi burada terör ile mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti.

Psaki, ABD'nin dün DEAS-Horasan hedeflerine yönelik hava saldirisinda aralarinda çocuklarin da bulundugu 9 ya da 10 sivilin yasamini kaybettigi haberlerine iliskin, "Öncelikle sunu söylemeliyim ki sivil kayiplari önlemek adina, belki de dünyadaki her devletten daha çok adim atiyoruz. Ortada bir sorusturma varken, sivil kayiplarina iliskin konusamam ancak Savunma Bakanliginin açiklamasinda da belirtildigi gibi hedef alinan araçta patlayicilar vardi ve bu daha fazla ölüme yol açabilirdi." ifadelerini kullandi.

ABD'nin Taliban'a Afganistan'dan tahliye edilecek Afgan ve ABD'li kisilerin listesini verdigi haberlerine iliskin ise Psaki, bu haberlerin tamamiyla gerçegi yansitmadigini ancak belirli durumlarda tahliyelerin basarisi için Taliban ile isbirligi yaptiklarini savundu.

Kaynak: AA