TUSAS Yeni Uydu Ihracatina Hazirlaniyor

Türkiye'nin ilk uydu ihracatina imza atan TUSAS, yakin zamanda ikinci ihracatini gerçeklestirmeyi planliyor TUSAS Uzay Sistemleri Genel Müdür Yardimcisi Selman Nas: 'Arjantin'deki ARSAT operatörü için haberlesme uydusu yapacagiz. Uluslararasi arenada baska firsatlari da takip ediyoruz. Yakinda benzer bir haberlesme uydusuna yönelik görüsmelere de baslayacagiz. Ikinci uydudan sonra devami da gelecek' 'Ordumuzun bir haberlesme uydusu ihtiyaci söz konusu. Onu da bu tür bir çözümle verebilmemiz mümkün. Türkiye'deki operatörümüzün 2030'dan önce, 2025'ten sonra bazi uydularini yenilemesi gerekiyor. Onlarla ilgili de görüsmeler yaptik'

GÖKSEL YILDIRIM - Türkiye'nin ilk uydu ihracatina imza atan Türk Havacilik ve Uzay Sanayii (TUSAS), yakin zamanda bu basariya bir yenisini eklemeye hazirlaniyor.

TUSAS Uzay Sistemleri Genel Müdür Yardimcisi Dr. Selman Nas, Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde yürütülen çalismalar ve sirketin bu alandaki faaliyetlerine iliskin AA muhabirinin sorularini yanitladi.

Sirket bünyesinde uzay bölümünün 16 yildir faaliyet gösterdigini dile getiren Nas, bu süre içerisinde çok büyük gelismeler gösterildigini, halihazirda Türksat 6A uydusunun uçus modeli, öncesinde mühendislik modeli üzerinde entegrasyon, montaj, test faaliyetleri yürütüldügünü söyledi.

Türksat AS için üretilen haberlesme uydusu projesinin basarili sekilde sürdügünü ifade eden Nas, ayrica yakinda bir markaya dönüsecek, tamamen elektrikli itki sistemiyle çalisan uluslararasi pazara yönelik haberlesme uydu çalismasi yürüttüklerini dile getirdi. Nas, söyle konustu:

"Gelistirme faaliyetini Arjantin merkezli INVAP firmasiyla ortak kurdugumuz GSATCOM Uzay Teknolojileri AS vasitasiyla yapiyoruz. Bir müsterimiz de oldu. Arjantin'deki ARSAT operatörü için gelistirdigimiz uyduya dayali haberlesme uydusu yapacagiz. Yüksek veri transferi yapabilen bir haberlesme uydusu. Uluslararasi alanda GSATCOM sirketimiz bir ihracat yapti. Uzay alaninda bizim açimizdan çok önemli, basarili bir olay olarak görüyoruz bunu. Baska ülkelerde de ihalelere girdik. GSATCOM'u yakin zamanda, 2 yili biraz askin bir süre önce kurduk. Kazakistan'da bir haberlesme uydusu ihalesine girdik, son ana kadar çok iyi bir sekilde getirdik. Uluslararasi arenada baska firsatlari da takip ediyoruz. Baska ülkelerin de haberlesme uydusu ihtiyaçlari var. Oralarda da teklifler vermek için firsatlari kolluyoruz. Yakinda benzer bir haberlesme uydusuna yönelik görüsmelere de baslayacagiz. Ikinci uydudan sonra devami da gelecek."

- Yurt içinde de göreve hazir

Uyduyu çok hizli sekilde yapmayi planladiklarini belirten Nas, kütlesi düsük oldugu için iki uydunun ayni firlaticiyla gönderilebildigini anlatti. Nas, geleneksel büyük uydulara nazaran yine 15 yildan fazla çalisan, kapasiteleri yüksek uydulari firlatma ve üretim masraflari düsük oldugu için çok daha maliyet etkin üretebildiklerini vurguladi.

Yurt içinde de bu tür uydular için görüsmeler yaptiklarini ifade eden Nas, haberlesme uydularini yurt içi imkanlarla yapabilmeyle ilgili bütün kabiliyetleri kazandiklarini söyledi. Nas, su degerlendirmelerde bulundu:

"Ordumuzun bir haberlesme uydusu ihtiyaci söz konusu. Onu da bu tür bir çözümle verebilmemiz mümkün. Türkiye'deki operatörümüzün 2030'dan önce, 2025'ten sonra bazi uydularini yenilemesi gerekiyor. Onlarla ilgili de görüsmeler yaptik. O firsatlar var. Yetkinligimizin hem kimyasal hem elektrikli itki sistemlerinde olustugunu, maliyet etkin çözümler ve hizli üretme kapasitesine sahip oldugumuzu düsündügümüzde yurt içindeki ihtiyaçlari da karsilayabilecek noktadayiz. Gözlem uydularinda da bu bariz sekilde ortada."

Selman Nas, uydu projelerinde yurt içinde sirket ve kurumlarla olabildigince yüksek seviyede is birligi yaptiklarini kaydetti.
Kaynak: AA