Samandag Sahilindeki Yavru Deniz Kaplumbagalarinin Deniz Yolculugu Sürüyor

Hatay’in Samandag ilçesi sahillerinde yumurtalarindan çikan yavru yesil deniz kaplumbagalarinin denize ulasma serüvenleri devam ediyor.

Samandag Sahilindeki Yavru Deniz Kaplumbagalarinin Deniz Yolculugu Sürüyor
Doga Koruma ve Milli Parklar 7’nci Bölge Müdürlügü, Hatay Büyüksehir Belediyesi, Samandag Kaymakamligi ve belediyesi ile Samandag Çevre Koruma ve Turizm Dernegi tarafindan korumaya alinan ‘carretta caretta’ ve ‘chelonia mydas’ olarak bilinen yesil deniz kaplumbagalarinin yavrulari, yumurtalarindan çikti. Agustos ayinin basindan itibaren çikmaya baslayan yavru kaplumbagalarin denize ulasma serüvenleri, eylül ayinin sonuna kadar sürecek.

Samandag Çevre Koruma ve Turizm Dernegi Baskani Misel Atik, Samandag’in Chelonia mydas ve caretta caretta kaplumbaga türleri açisindan Türkiye’de önemli bir noktaya geldigini belirterek, "Bölgemizde yuva yapan kaplumbaga sayimiz binin altinda olmuyor. binlerce yavruyu her yil denize ugurluyoruz. Mayis ayindan Eylül ayinin ortalarina kadar süren bir çalismamiz oluyor. Bize bu konuda katki sunan kurum ve kuruluslara, gönüllerimize duyarli insanlarimiza tesekkür ediyoruz. Kaplumbaga olgusu Samandag’da artik bir yere gelmis durumda, zamanla Hatay’in en önemli markalarindan biri haline gelmistir. Bu bizi mutlu ediyor Yesil Deniz kaplumbagalari dünya yasam zincirinin önemli halkalarindan biri ve nesli tehdit altinda olan bir canli. 10 yildan önce 60-70 yuva sayarken simdi binin altina düsmeyen bir ortalamamiz var. Bu da Samandag’i Türkiye’de yesil deniz kaplumbagalarinin üredigi bir kaç sahilden biri olma özelliginde ve en önemli sahil olma yolunda ilerliyor" dedi.

Kaynak: İHA