(Özel) Istanbul'da Yaklasik 3 Asirdir Seker Üretiyor

Fatih’te Türkiye’nin en eski seker imalatinin yapildigi küçük dükkan, adeta tarihe meydan okuyor. Yaklasik 3 asirdir hem üretim, hem de satis yapilan dükkan Türkiye’nin en eski sekercisi olarak biliniyor.

Hicipzade Mustafa Efendi’nin tahin helvasi üreterek basladigi ve ününün saraya kadar ulastigi bu serüven 276 yildir Fatih Eminönü’ndeki 35 metrekarelik dükkanda devam ediyor. Dört kusaktir üretim ve satisin yapildigi dükkani suan ise 62 senedir Cemal Hicipoglu isletiyor. 1745’ten günümüze kadar seker, lokum ve helva üretimi yaptiklarini söyleyen Hicipoglu, geleneksel yöntemle, ocaga sürülen bakir kazanlarda, elle ürettikleri sekerlemeleri büyük titizlikle yapmaya devam ettiklerini belirtti.

Cumhurbaskani Erdogan’in annesinin mevlit sekerlerini de yaptiklarini kaydeden Hicipoglu, tüm sekerlemeleri tamamen glikozsuz ürettiklerini ve lezzetten ödün vermediklerini ifade etti.



“Biz eski Osmanli usulü seker yapiyoruz”

Atalarindan kalma meslegi devam ettiren 85 yasindaki Cemal Hicipoglu, “Haci dedem çok ünlü bir helvaci. Padisah da, ‘Böyle bir helvaci var, Hicipoglu diye çok meshur onu getirin buraya’ diyor. Sonra sarayda helva yapmaya basliyor. Bu sefer haci dedem sarayin helvacibasi oluyor. 280 yillik bir sekerci dükkani burasi. Biz eski Osmanli usulü seker yapiyoruz. Helva, reçel, lokum imalatimiz da var. Çesitli ürünler yapiyoruz. Lokum sarma, kaymakli lokumlar, çam fistikli lokumlar, reçel yapiyoruz. Babamin dedesinin babasindan kalma. Istanbul Helvacilar Kahyasi Hicipzade Haci Mustafa Efendi Eyüpsultan’in kiblesinde yatiyor. Bizde onlarin torunlariyiz” diye konustu.

“Cumhurbaskanimizin annesinin mevlit sekerini de ben yaptim”

Dükkana glikoz girmedigini söyleyen Hicipoglu, “Hiçbir zaman imalatta hile yapmamisizdir. Zaten yapmasini da bilmem. Her sey benim kontrolümdedir. Dedem babam nasil yaptiysa, ayni sekilde yapmaya devam ediyoruz. Benden sonda insallah, degirmene suyu koymussunuz akiyor devamli, bugdayi da koyarsaniz un olur. Eski natürelligini bozmak istemiyoruz. Bu taslar Malta taslari haci dedem Malta’dan getirmis bunlari. Bende onlari bozmamak için üzerine hali attim. Mesela bir biçagim var 180 yillik onunla helva kesiyorum. Üstte küçük bir imalatimiz var. Küçük imalatla büyük is basariyoruz. Glikoz girmez bizim dükkana. Cumhurbaskanimizin annesinin mevlit sekerini de ben yaptim, o da çok begendi” dedi.

Kaynak: İHA