Erzincan, Bilecik, Kütahya Ve Izmir'de Magara Arastirma Çalismalari Tamamlandi

Çevre ve Sehircilik Bakanligi Tabiat Varliklarini Koruma Genel Müdürlügü ekiplerince Erzincan, Bilecik, Kütahya ve Izmir’de magara arastirma çalismalari tamamlandi. Magaralar elde edilen verilere göre koruma altina alinacak.

Erzincan, Bilecik, Kütahya Ve Izmir'de Magara Arastirma Çalismalari Tamamlandi
Çevre ve Sehircilik Bakanliginca, bu yil 15 magaranin yapisi, sahip oldugu jeolojik ve ekolojik dogal degerlerinin durumu arastirilmaya baslandi.

Tabiat Varliklarini Koruma Genel Müdürlügünce yapilan arastirmalarla Türkiye’deki dogal magaralarin jeolojik, ekolojik özellikleri tespit ediliyor. Türkiye’de farkli statüler altinda korunan ve henüz koruma altina alinmamis, özellikleri ve güzellikleri çok fazla bilinmeyen magaralar bulunuyor.

Bakanlik tarafindan bu magaralarin her birinin tabiat varligi olarak tescil edilmesi, koruma altina alinmasi için farkli bölgelerde projeler yürütülüyor.

Bakanlik ekipleri, bu yil Erzurum, Erzincan, Antalya, Eskisehir, Bursa, Kütahya ve Izmir’deki 15 magarada arastirma yapmaya basladi.

Elde edilen sonuçlara göre magaralar tabiat varligi olarak tescil edilecek.

Bu yil ilk defa 2 deniz magarasinda da dogal yapisi ve barindirdigi biyolojik çesitlilik açisindan arastirma yapiliyor. Arastirmalar sonucuna bagli olarak magaralar, tabiat varligi olarak tescil edilerek koruma altina alinacak.

Bakanlik tarafindan geçen yil Konya, Gümüshane, Kirklareli, Kastamonu, Zonguldak, Karabük ve Eskisehir’in aralarinda oldugu 15 ildeki 60 magarada yapilan arastirmalar tamamlandi. Arastirmalarin tamamlandigi alanlar arasinda 10 kilometre uzunluguyla Türkiye’nin en uzun ikinci magara sistemi olan Zonguldak’taki Kizilema-Cumayani magara sistemi de yer aliyor.

Yapilan arastirmalarda magaralarin jeolojik ve ekolojik özellikleri tespit edildi. Aralarinda daha önce hiç bilinmeyenlerin de yer aldigi magaralardan beklenmeyen sonuçlar elde edildi. Yapilan arastirmalar sonucunda 20 yeni omurgasiz hayvan türü bilim dünyasina kazandirildi.

Bakanligin geçen yil tabiat varligi olarak tescil ederek koruma altina aldigi magaralar arasinda Konya Suluin ve Güvercinlik, Kastamonu Ejder, Ilgarini ve Dagli Kuylucu magaralari da yer aliyor. Bakanlikça girilmesi çok zor olan Konya ve Kastamonu’daki bu magaralarda çekilen görüntülere yürütülen zorlu çalismalar ve magaralarin jeolojik ve ekolojik yapisi yansidi.

Bu sene Erzincan, Bilecik, Kütahya ve Izmir illerinde baslatilan magara arastirma çalismalari tamamlandi. Inalti, Naldöken, Barutçu ve Sirtlanini Magaralari ekolojik ve jeolojik açidan incelendi. Bu magaralar elde edilen verilere göre koruma altina alinacak.
Kaynak: İHA