Diyetisyen Öksüz Açiklamasi 'Bebek Sagligi Için Ilk 6 Ay Anne Sütü Çok Önemli'

Özel 100. Yil Samandag Hastanesi diyetisyenlerinden Semiha Özge Öksüz, bebege ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesinin saglikli gelisimi açisinda büyük önem tasidigini, 6-24. aylar arasinda ise tamamlayici besinlerle birlikte anne sütü verilmeye devam edilmesi gerektigini söyledi.

Diyetisyen Öksüz Açiklamasi 'Bebek Sagligi Için Ilk 6 Ay Anne Sütü Çok Önemli'
Anne sütünün yeni doganda optimum büyüme gelisme için gerekli tüm sivi, enerji ve besin ögelerini içerdigini dile getiren Öksüz, söyle devam etti:

“Emzirme dönemini hem annelerin hem de bebeklerin en saglikli sekilde geçirmeleri önemlidir. Bu dönemde annelerin hamilelik döneminde aldiklari kilolarin stresine girmemeleri gerekir. Bebegin yeterince beslenebilmesi açisindan annelerin tüm besin gruplarindan yeterince tüketmeleri gerekir. Dengeli beslenmek anne sütünün miktari ve kalitesi için çok önemlidir. Ayrica emziren annenin ve anne sütünün en büyük destekçilerinden biri sudur. Her emzirmeden sonra vücuttan dogal olarak bir sivi çikisi olmaktadir ve bunu yerine koymak da yeni süt üretimi için büyük önem tasir. Annenin gün içinde en az 2.5-3 litre su tüketmeye özen göstermesi gerekir. Anne sütü, biyoyararliligi yüksek dogal bir besindir ve sindirimi kolaydir. Anne sütü, bebeklerin enerji ve besin ögeleri gereksinimlerinin ilk 6 ayda tamamini, 6-12 aylarda yarisini, 13-24 aylar arasinda ise üçte birini karsilar”

“Anne sütü; bebegin bedensel, duyusal, bilissel ve zeka gelisimini destekler”

Bebeklerin zihinsel ve bedensel gelisimi için mutlaka anne sütü tüketmesi gerektigini vurgulayan Öksüz, “Her zaman steril ve bebege uygundur. Bebegin bedensel, duyusal, bilissel ve zeka gelisimini destekler. Anne sütü, enfeksiyonu önleyen çok sayida bagisiklik ögeleri (IgA, IgM, IgG, prebiyotik ve probiyotik özelligi vb.) içerdigi için, hastalik meydana geldigi takdirde iyilesmeyi hizlandirir. Çocukluk, adölesan ve eriskin dönem obezite riskini azaltir. Ileri yaslarda görülebilecek kalp damar hastaliklari, inme, hipertansiyon ve tip 2 diyabet riskini azaltir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA