'Çorak Yerler Omurgali Fosil Lokalitesi'nden Bu Yil 100'Ün Üzerinde Fosil Çikarildi

Kazi Baskan Yardimcisi Dr. Alper Yener Yavuz: 'Daha önce olmayan, bulamadigimiz yani izlerini bildigimiz, daha önce Maden Tetkik ve Aramadan da fosillerini bildigimiz geyiklere ait fosil örnekleri fazlaca çikti. Yine fil örnekleri, kirilmamis olarak iki farkli türe ait fosiller çikti'

MUHAMMED KAYGIN - Çankiri'daki "Çorak Yerler Omurgali Fosil Lokalitesi"nde bu yil yürütülen kazi çalismalarinda, aralarinda 9 milyon yillik geyik, fil gibi türlere ait 100'ün üzerinde fosil bulundu.

Fatih Mahallesi'ndeki lokalitede 1997'den bu yana süren kazi çalismalari, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Cografya Fakültesi Antropoloji Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Sevim Erol baskanliginda devam ediyor.

Bugüne kadar milyonlarca yillik pek çok kalintiya ulasilan kazilar kapsaminda bu yil farkli türlere ait 100'ün üzerinde fosil çikarildi.

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Arastirma Görevlisi ve Kazi Baskan Yardimcisi Dr. Alper Yener Yavuz, AA muhabirine, bu sezon temmuz ayinda basladiklari kazi çalismalarinda sona geldiklerini söyledi.

Çorak Yerler Omurgali Fosil Lokalitesi'nin önemli bir alan olduguna isaret eden Yavuz, "Iyi bir sezon geçirdik aslina bakarsaniz. Daha önce olmayan, bulamadigimiz, yani izlerini bildigimiz, daha önce Maden Tetkik ve Aramadan da fosillerini bildigimiz geyiklere ait fosil örnekleri fazlaca çikti. Yine fil örnekleri, kirilmamis olarak iki farkli türe ait fosiller çikti." dedi.

Lokalitede bugüne kadar 30'dan fazla türe ait fosil bulunduguna dikkati çeken Yavuz, "Üç farkli tür atimiz var. Sirtlanlara ait üç farkli türümüz var. Bunlarin yaninda kosucu sirtlanlarimiz var. Bir de günümüz çizgili sirtlanlarina yakin türümüz var, daha çok kapali ortamlarda yasayan. Bunun yani sira meshur olan kiliç disli kaplanimiz, üç farkli gergedan türümüz, geçen sene tespit ettigimiz kahverengi ayi boyutunda ayi türümüz var. Hayal edecek olursak söyle bir ortamla karsi karsiyayiz. Hem açik alanlarin oldugu ama bu açik alanlar savan alanlar degil, otlaklar daha çok, hem böyle alanlarimiz var hem de çok ciddi kapali orman formlarinin oldugu bir yer aslina bakarsaniz Çorak Yerler." diye konustu.

- Bugüne kadar 5 binin üzerinde fosile ulasildi

Yavuz, fosilleri yapisina göre degerlendirdiklerini ve onlara numara verdiklerini dile getirerek, sunlari kaydetti:

"Karakterleri olan fosilleri degerlendirirken ölçülebilir olanlara numara veriyoruz. Daha sonra üzerinde çalisma yapilabilecek fosillere numara veriyoruz. Bu fosiller 4 bin civarina yaklasti. Bunun yaninda numara vermedigimiz degerli fosiller de var. Bu sekilde baktigimizda 5 binin üzerinde fosil vardir. Burasi bir cep, bir lokalite. Zaten normalde buradan Çankiri'ya giderken yol üzerinde de fosil bulabilirsiniz. Burayi degerli kilan sey zaten bütün hepsinin burada birikmis olmasi. Burasi bir göl kenari. Göl kenarina ciddi sekilde sel dalgasi gelip üzerinin hizli sekilde kille kapanmasiyla tamamen oksijen kesilince fosillesme baslamis oluyor."

Kaynak: AA