Asya Anayasa Mahkemeleri Ve Muadili Kurumlar Birligi Çevrim Içi Toplandi

Programda Türkiye'yi Anayasa Mahkemesi Baskani Zühtü Arslan, Anayasa Mahkemesi Genel Sekreteri Murat Sen ve Genel Sekreter Yardimcisi Yücel Arslan temsil etti.

Asya Anayasa Mahkemeleri ve Muadili Kurumlar Birligi (AAMB) üyeleri, çevrim içi organizasyonda bir araya geldi.

Anayasa Mahkemesinden yapilan açiklamaya göre, AAMB Dönem Baskani Kazakistan Anayasa Konseyi tarafindan Kazakistan'in bagimsizliginin 30'uncu yil dönümünde Kovid-19 önlemleri nedeniyle video konferans yöntemiyle gerçeklestirilen programda Türkiye'yi Anayasa Mahkemesi Baskani Zühtü Arslan, Anayasa Mahkemesi Genel Sekreteri Murat Sen ve Genel Sekreter Yardimcisi Yücel Arslan temsil etti.

Program kapsaminda gerçeklestirilen üyeler kurulu toplantisinda Ürdün Anayasa Mahkemesinin Birlige üyeliginin kabulü, Avrupa Anayasa Mahkemeleri Konferansi ile AAMB arasinda is birligi yapilmasi ve anlasma imzalanmasi, Birligin Dünya Anayasa Yargisi 5. Kongresi'ne katilmasi yönünde karar alindi.

Yeni dönem baskanliginin, daha önce alinan prensip karari dogrultusunda Mogolistan Anayasa Mahkemesine devredilmesi ve bir sonraki dönem (2023-2025) baskanliginin Tayland Anayasa Mahkemesine verilmesi hususunda da mutabakata varildi.

Programin ilk gününde konusan Anayasa Mahkemesi Baskani Zühtü Arslan, Kazakistan'in bagimsizlik yil dönümü dolayisiyla tebriklerini iletti ve iki yildir basarili sekilde organizasyon gerçeklestiren Kazakistan Anayasa Konseyini kutladi.

Avrupa Anayasa Mahkemeleri Konferansi ile Asya Anayasa Mahkemeleri ve Muadili Kurumlar Birligi arasindaki is birligi anlasmasini desteklediklerinin altini çizen Arslan, Ürdün Anayasa Mahkemesinin yirminci üye olarak katilimiyla Birligin genislemesinden duydugu memnuniyeti ifade etti.

- "Adalet bütün erdemlerin anasidir"

Programin ikinci gününde "Internet Çagi: Hukukun Üstünlügü, Insanin Degerleri ve Devlet Bagimsizligi" konulu uluslararasi sempozyum ve nihai üyeler kurulu toplantisi yapildi.

Arslan, bu sempozyumun ilk oturumunda "Internet Çaginda Temel Haklarin Yargisal Korunmasi: Türk Anayasa Mahkemesi Örnegi" baslikli sunum yapti.

Konusmasinda günlük hayatta büyük degisimlere neden olan internetin avantajlarin yaninda zorluklar da getirdigini belirten Arslan, temel haklarin korunmasi için internetle ilgili düzenleme yapmanin zorluguna dikkati çekti.

Internet çaginda haklarin korunmasi ve çatisan haklar arasinda denge kurulmasina iliskin Anayasa Mahkemesinin kararlarindan örnekler veren Arslan, anayasa yargiçlari olarak internet çaginin çogunlukla devletlerin ve sirketlerin orantisiz müdahalesiyle internetin kötüye kullanimindan kaynaklanan tehditlerine karsi hukukun üstünlügünü, temel hak ve özgürlükleri ve bireylerin diger degerlerini korumak zorunda olduklarini ifade etti.

Kazak sair ve düsünür Abay'in "Adalet, bütün erdemlerin anasidir" sözüyle konusmasini tamamlayan Arslan, sempozyumun "Devlet ve Devlet Gücü: Topluma ve Bireye Karsi Güçlendirilmis Sorumluluk" konulu üçüncü oturumunun da moderatörlügünü üstlendi.

Anayasa Mahkemesi Genel Sekreteri Murat Sen de Üyeler Kurulu ve Genel Sekreterler Toplantisi'nda AAMB Egitim ve Insan Kaynaklari Gelistirme Merkezi'nin faaliyet raporunu sundu.
Kaynak: AA