Yeni Egitim Ögretim Dönemi Öncesi Velileri Üzen Haber

Okullarin 6 Eylül’de açilacagi haberi üzerine kirtasiyelerde yavas yavas hareketlilik baslarken, ürünlerde bu sene yüzde 30 oraninda fiyat artisi oldu. Kirtasiye sektörünün her sene geriye gittigini söyleyen kirtasiyeciler, zincir marketlerden dert yakindi.

Yeni Egitim Ögretim Dönemi Öncesi Velileri Üzen Haber
Pandemi sebebiyle okula 2 yildir gidemeyen ögrencilerin hasretinin 6 Eylül’de biteceginin duyurulmasiyla kirtasiye sektöründe hareketlilik basladi.

Okullarin açilmasina az bir zaman kala kirtasiyeciler, hazirliklarini sürdürüyor. Pandemi sebebiyle durgunluk yasayan kirtasiye sektörü, zincir marketlerin kirtasiye ürünlerini satmasinin haksiz kazanç oldugunu ifade ederek bu durumdan dert yakindi. 2 senedir alisverisin olmamasi sebebiyle bu durumun fiyatlara yansimadigini söyleyen kirtasiyeciler dolarin yükselmesi ile beraber de kirtasiye ürünlerinde yüzde 30 oraninda fiyat artisi oldugunu söyledi.



“Zincir marketler marka ürünleri bizden yüksek fiyatlara satiyorlar”

30 yildir kirtasiye sektöründe esnaf oldugunu söyleyen Önder Karaman, “Kirtasiye sektörü her sene geriye dogru gidiyor ve bu bizi çok etkiliyor. Ticari olarak 2 yildir pandemiden etkilendik. Çok sikintilar çektik, bu sene biraz umutluyuz. Su anda zincir marketler belimizi büküyor. O zincir marketler önceden sadece sehir merkezinde vardi. Su anda mahallelere kadar indi. Bunlar bizi maalesef çok etkiliyor. Zincir marketler ile rekabet etme sansimiz düsük. Önceden onlarin kendi markalari vardi. Çin’den getirdikleri için kaliteli ürünler degildi. Simdi marka ürünler getirerek bizleri etkiliyorlar. Insanlar üzerine algi var. Insanlar, ’Zincir marketler uygundur’ mantigi ile düsünüyor ve bizleri görmüyorlar. Zincir marketler marka ürünleri bizden yüksek fiyatlara satiyorlar. Onlar algi olusturmus. Orasi daha uygundur diye düsünüyorlar. Örnegin biz 10 TL’ye sattigimiz ürünü onlar 15 TL’ye sattiginda onlar daha uygundur diye düsünüp, fiyat arastirmasi yapmiyorlar” dedi.



“Ürünlerde yüzde 30’a yakin fiyat artislari oldu”

Su anda hareketliligin yavas yavas basladigini söyleyen Karaman, “Çantalarimiz yeni geldi. Okullarin açilacagi 1 hafta önce söylendigi için çok hazirlikli degildik. Normalde okullar açilmadan önce çantalar alinir. Okulla açildiktan sonra ise listeler verilir ve bir hafta yogunluk olusur. Su anda yogunluk yok ama vatandaslar zincir marketlerde önceden alisveris yapiyorlar. Kirtasiyenin derneklesmemesiyle bu durum bizi etkiliyor. Zincir marketler, bizim önümüze geçiyor. Bu sene hareket olabilecegini düsünüyoruz, umutluyuz. 2 yildir alisveris olmadigi için bu durum fiyatlara yansimiyordu. Dolarin yükselmesiyle birlikte bu sene yüzde 30’a yakin fiyat artislari oldu, bayagi etkilendik. Bizim bir sloganimiz var ‘kirtasiye kirtasiyeden alinir.’ Biz 12 ay boyunca hizmet ediyoruz ayakta durmaya çalisiyoruz, ama senede bir ay olan okul sezonunda ürünlerimiz alisveris merkezleri ve pazarlara kadar düsüyor. Senede 1 ayimiz var, onlarda gelip 1 ayda bizim emegimizi almis oluyorlar. Bu da haksiz rekabet. Devletin buna bir çözüm bulmasi lazim. 12 ay emek veriyoruz, bizim bütün emegimizi almis oluyorlar” diye konustu.

Kaynak: İHA