Biden Açiklamasi 'Israilliler Ve Filistinliler Için Barisi Ve Güvenligi Gelistirmenin Yollarini Da Tartisacagiz'

ABD Baskani Joe Biden, göreve gelmesinin ardindan ABD’ye Israil Basbakani olarak ilk ziyaretini gerçeklesen Naftali Bennett ile bir araya geldi. Görüsmede Biden, “Israilliler ve Filistinliler için barisi ve güvenligi gelistirmenin yollarini da tartisacagiz” dedi.

Biden Açiklamasi 'Israilliler Ve Filistinliler Için Barisi Ve Güvenligi Gelistirmenin Yollarini Da Tartisacagiz'


Israil Basbakani Naftali Bennett, göreve gelmesinden bu yana ilk kez Israil Basbakani olarak ABD’ye gerçeklestirdigi resmi ziyaret kapsaminda temaslarini sürdürüyor. Bennett, ABD Baskani Joe Biden ile bir araya geldi. Biden, Oval Ofis’te karsiladigi Bennett’la görüsmesini Beyaz Saray’daki kisisel yemek odasinda gerçeklestirdi. Yaklasik 50 dakika süren görüsmenin ardindan Biden ve Bennett, basina kisa açiklamalarda bulunarak, taraflarin yardimcilariyla kapsamli bir çalisma toplantisi düzenlemesinden önce birkaç soru yanitladi. Biden, Bennett’e Iran’in nükleer silahlanmasini önlemek için diplomatik yollari tercih ettigini ancak bu konuda basarisiz olursa ABD’nin diger seçenekleri de degerlendirmeye hazir oldugunu söyledi.

“Iran’dan gelen tehdidi ve Iran’in asla nükleer silah gelistirmemesini saglama taahhüdümüzü de tartisacagiz ama öne diplomasiyi koyuyoruz. Bunun bizi nereye götürecegini görecegiz ancak diplomasi basarisiz olursa diger seçeneklere dönmeye haziriz” diyen Biden, ABD’nin Israil’in Arap ve Müslüman komsulari ve genel olarak dünya ile daha derin iliskiler gelistirmesini destekleyeceginin altini çizdi.

Biden, Afganistan ile ilgili de açiklamalarda bulunarak, “Kalbimiz kaybettigimiz kisiler için atiyor. Afganistan operasyonu önemli ölçüde ABD personeli kaybiyla geldi, görevi tamamlayacagiz" dedi.



Bennett’le olan arkadasliklarina dikkat çeken Biden, “Bennett, Israil tarihindeki çesitliligi en fazla hükümete baskanlik ediyor ve liderlik ediyor. Bugün yogun bir gündemimiz var. Pandemi ile baslayarak, basarili asi programlarimizi ele alacagiz. ABD’nin Israil’e olan sarsilmaz taahhüdünü tartisacagiz. Israil’in Demir Kubbe sisteminin yenilenmesini tamamen destekliyorum” ifadelerini kullandi.

“Israilliler ve Filistinliler için barisi ve güvenligi gelistirmenin yollarini da tartisacagiz” diyen Biden, ABD’nin her zaman Israil’in yaninda olacagini ve iki ülke arasinda sarsilmaz bir ortaklik oldugunu vurguladi.

Bennett: “Özellikle zor zamanlarda hep bizi savundunuz”

Bennett ise dün Afganistan’in baskenti Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararasi Havalimani’nda gerçeklestirilen saldirilarla ilgili Israil halki adina ABD’ye taziyelerini sunarak, saldirilarda hayatini kaybeden ABD askerlerinin hayat kurtarmak için orada oldugunu ve bunun cesaret ve fedakarligin tam karsiligi oldugunu söyledi.

Israil’in her zaman ABD ile yan yana durdugunu vurgulayan Bennett, Israil’e verdigi kisisel destek için Biden’a tesekkür etti.

“Özellikle zor zamanlarda her zaman bizi savundunuz” diyen Bennett, Biden’in, Israil’in Mayis ayinda Gazze’ye düzenledigi saldirilara yönelik destegin de vurguladi.

"Iran’in terör ihracatini durdurmak için bir strateji gelistirdik"

Bennett, Iran’in terör ihraç etmeye devam ettigini ve Israil’in bunu durdurmak için bir strateji gelistirdigini belirterek, Iran’in hiçbir zaman nükleer silaha sahip olamayacagini ifade etti.

Bennett ayrica, "Bugün yasananlar, Iran’in nükleer silah edinmesi durumunda neler olacagini kanitliyor. Iran, terörizmin, istikrarsizligin ve insan haklari ihlallerinin bir numarali kaynagi" dedi.



Diplomasi basarili olmazsa Iran’la basa çikmak için baska seçenekler oldugu konusunda Biden ile anlastigini belirten Bennett, "Biz çok zor bölgedeyiz, herkes Israillileri öldürmek istiyor, bu yüzden Israil son derece güçlü olmali" diye konustu.



Bennett, Baskan Biden’a hitaben, "Iran’in asla nükleer silaha sahip olmayacagina dair sözlerinizi duyduguma sevindim. Israil, kendisi için ABD’den daha iyi bir müttefik olmadigini biliyor" dedi.



Görüsme dün yapilacakti

Biden ve Bennett arasinda dün yapilmasi planlanan görüsme, Kabil’de meydana gelen terör saldirisi nedeniyle bugüne ertelenmisti. Öte yandan göreve geldikten sonraki ilk yurtdisi ziyaretini ABD’ye yapan Israil Basbakani Naftali Bennett, Sali günü Washington’a gelmisti. Bennett, Washington’a gelisinden bu yana ABD Savunma Bakani Lloyd Austin ve Biden yönetimindeki diger yetkililerle bir araya gelmisti.
Kaynak: İHA