Asiri Sicak Hava Hayvanlari Da Olumsuz Etkiliyor

Uzman veteriner hekimler, asiri sicak havanin çiftlik hayvanlarinda strese neden olarak süt verimini ve sagligini olumsuz etkiledigini vurguladi.

Asiri Sicak Hava Hayvanlari Da Olumsuz Etkiliyor
Malatya’da sicak hava etkisini sürdürüyor. Hafta sonunda daha da artacagi belirtilen hava sicakligi insanlar gibi hayvanlari da olumsuz etkiliyor.

Veteriner Hekim Mehmet Erkan Dogan, sicak havanin hayvanlarin stresini arttirip, verimini de düsürdügünü vurguladi. Dogan, “Asiri sicaklar, çiftlik performansinda negatif etkilere neden olur. Bunlar süt veriminde, üreme performansinda düsüs gibi önemli etkiler olarak sayilabilir. Bu yüzden inekleri sicaklik stresinden korumak için birtakim önlemler almak gerekir. Bu önlemleri, suluklarin temiz ve hayvanlarin ulasabilecekleri sekilde konumlandirilmasi, hayvanlarin serinleyebilmesi için havalandirma sisteminin uygun olmasi, gerektiginde fanlarla mekanik havalandirma ve belli sürelerde otomatik devreye giren banyo sistemi bir takim önlemler olarak siralanabilir. Unutulmamasi gereken bir husus da hayvanin cereyanda kalmamasidir” dedi.



Sokak hayvanlarina da dikkat

Ayrica yaz aylarinda asiri sicaklarin, sokak hayvanlarinin suya ve yiyecege ulasmasinda zorluklar meydana getirdigini belirten Veteriner Hekim Dogan, bazi basit önlemlerle minik dostlara faydali olunabilecegine dikkat çekti. Dogan, “Bir 5 litrelik pet sise bile faydali olur. Alttan 4 parmak seviyesinde keserek temiz su ve kuru mama koyup ulasabilecekleri bir yere birakabiliriz. Yemek artiklari sicaklarda çok çabuk bozulur. Hayvanlarin hastalanmasina sebebiyet verebilir. Bu yüzden kuru mamayi tercih etmemizde fayda var” diye konustu.

Kaynak: İHA