TIM Baskani Gülle Açiklamasi 'Dogal Tas Ihracatinda Dördüncüyüz'

TIM Baskani Ismail Gülle, 26’ncisi düzenlenen MARBLE Izmir Uluslararasi Dogaltas ve Teknolojileri Fuari’nin açilisinda yaptigi konusmada, “Dogal tas sektöründe, dünyanin toplam ihracatindan yüzde 11 pay aliyoruz. Ülkemiz, dünyada en çok dogal tas ihraç eden dördüncü ülke. 2021’in ilk 6 ayinda en çok islenmis dogal tas ihracati gerçeklestirdigimiz üç ülke sirasiyla, 326 milyon dolar ile Çin, 227 milyon dolar ile ABD ve 53 milyon dolar ihracat ile Fransa oldu. Bu dönemde 113 ülkeye ihracatimiz bir önceki senenin ayni dönemine göre artis kaydetti” dedi.

TIM Baskani Gülle Açiklamasi 'Dogal Tas Ihracatinda Dördüncüyüz'


Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) Baskani Ismail Gülle, MARBLE Izmir Uluslararasi Dogaltas ve Teknolojileri Fuari’na katildi.

Gülle, fuardaki stantlari tek tek ziyaret ederek firma temsilcileriyle de sohbet etti. Fuar açilisinda yaptigi konusmada Gülle, “Fuarlar ticaret erbabi için bayram gibidir. Dostlarimizla, çalisma arkadaslarimizla buralarda görüsürüz. Sektörün her alaninda faaliyet gösteren firmalari buralarda taniriz. Kendimizi, ürünlerimizi, maharetlerimizi buralarda tanitma imkâni buluruz. Zihinlerimizi burada gördüklerimizle açariz, ufkumuzu buralarda gördüklerimizle genisletiriz. Nihayetinde fuarlar, firmalarimizin gelismesine hizmet eder. Firmalarimizin gelismesi ise ülkemizin kalkinmasina hizmet eder ki bu da “Muasir medeniyetler seviyesinin üzerinde bir Türkiye” hedefine bizleri bir adim daha yaklastirir. O sebeple, bugünkü birlikteligimizi son derece önemli görüyorum. Fuari sayesinde, fuarin katilimcilari dogal tas tasarimindan agir is makinelerine kadar sektörü her boyutuyla görme imkâni yakalayacak. Içerigi, katilimcilari, kongreleri ve yarismalariyla, çok iyi bir sekilde kurgulanmis fuarda emegi ve destekleri geçen herkese tebrik ve sükranlarimi sunuyorum” dedi.



“Dünyanin toplam ihracatindan yüzde 11 pay aliyoruz”

Türkiye’nin, dünyanin en zengin mermer yataklarinin bulundugu kusakta yer aldigina dikkat çeken Gülle, “Dogal tas sektöründe, dünyanin toplam ihracatindan yüzde 11 pay aliyoruz. Ülkemiz 5,1 milyar metreküp muhtemel mermer rezerviyle, tahmin edilen dünya rezervinin üçte birine sahip. Hammadde bollugunun yani sira ülkemizde dogal tas sektörü, çesit ve renk açisindan zenginligi, sektörel tecrübe üstünlügü, deniz ulasiminda nakliye kolayligi, genis renk skalasi, öncü teknolojileri kullanmasi gibi özellikleri sayesinde dünya dogal tas piyasasinin önemli oyuncularindan biri konumunda bulunuyor. Türkiye, dünyada en çok dogal tas ihraç eden dördüncü ülke. Bir puandan az farklarla listede önümüzde yer alan Italya ve Hindistan’i geçerek sektörde ikinci olmamiz ise güçlü rezervlerimiz sayesinde gayet mümkün. Ülkemizin sahip oldugu dogal zenginlikleri, is yapma kabiliyetlerimizle birlestirerek oldukça önemli basarilar elde ettik. Son yillarda, dogal yapi taslarinin tekrar kesfedildigini, diger ürünlere oranla daha estetik ve sürdürülebilir olmasi nedeniyle daha fazla tercih edildigini de görüyoruz. Simdi bize düsen, Turkish Stone markasini daha da güçlendirerek, küresel piyasalarda olusan olumlu havayi, katma degerli ihracatimizla taçlandirmak” ifadelerini kullandi.

Sektör 113 ülkeye ihracati artirdi

Sektör ihracatinin 2021 yilinin ilk yarisinda, geçtigimiz yilin ayni dönemine göre yüzde 30 artisla 1 milyar dolari astigini dile getiren Gülle söyle devam etti: “Dogal tas sektöründe güçlenerek yolumuza devam ettigimizi ihracat rakamlarimiz da ortaya koyuyor. 2021’in ilk 6 ayinda en çok islenmis dogal tas ihracati gerçeklestirdigimiz üç ülke sirasiyla, 326 milyon dolar ile Çin, 227 milyon dolar ile ABD ve 53 milyon dolar ihracat ile Fransa oldu. Bu dönemde 113 ülkeye ihracatimiz bir önceki senenin ayni dönemine göre artis kaydetti.

Misir’a ihracatimiz yüzde 154, Hindistan’a ihracatimiz yüzde 141, Libya’ya ihracatimiz yüzde 84 artti. Bu artislar, sektör ihracatinda, küresel ticaretteki gerilimler ve pandemi kaynakli yasanan kayiplarin telafi edildiginin en net göstergeleridir. Ülkemizde degisik renk, doku ve desende 480’den fazla dogal tas çesidi bulunuyor. Bu sayede uzun vadeli hedeflerimize ulasacagimiza Türkiye’yi dis ticaret fazlasi veren bir ülke haline getirecegimize, tüm kalbimizle inaniyoruz.”

“Ege Ihracat Birligi’nin son 12 aydaki ihracati 15 milyar dolara ulasti”

Gülle, fuarin açilisi sonrasi Ege Bölgesi Ihracat Degerlendirme Toplantisi’na katildi.

Toplantida bir araya geldigi Egeli ihracatçilarin, talep ve önerilerini dinleyen Gülle, “Temmuz ayi itibariyle son 12 aylik dönemde 200 milyar dolar ihracati astik. Bu basarida süphesiz Ege Ihracatçi Birligi üyelerimizin önemli bir katkisi var. Ege Ihracatçi Birligimizin ihracati yilbasindan bu yana geçen senenin ayni dönemine göre yüzde 40 artarak 8,5 milyar dolari bulurken, son 12 aylik periyottaki ihracati 15 milyar dolara ulasti. Dis Ticaret Fazlasi Veren Türkiye’ye ulasma yolunda, tüm sektörlerimizin tüm firmalarimizin tüm ürünlerimizin ayri ayri önemi var” dedi.



“Ihracatçimizin her zaman yanindayiz”

Pandeminin ilk dalgasinin derinden hissedildigi 2020 Mart-Nisan aylarindan sonra yasanan güçlü toparlanmanin mimarlari olan tüm ihracatçilari kutlayan Gülle, “Son dönemde ülkemizin mücadele ettigi orman yanginlarindan en çok etkilenen bölgelerden biri Ege bölgesi oldu. En degerli milli varliklarimizin kül olmasi bizleri derinden yaraladi. Bu vesileyle tekrar geçmis olsun demek istiyorum. Ege bölgemiz ülkemizin göz bebegi bir bölgesi. Turizmiyle, sanayisiyle, tarim ürünleriyle, tecrübeli insan kaynagi birikimiyle nadide bir bölge. Bizler de bu bölgede ticari faaliyetlerini yürüten mensuplarimizin her zaman yanindayiz ve destekçisiyiz” diye konustu.

Kaynak: İHA