TAB Mezunlarina Is Umudu

Akdeniz Tibbi ve Aromatik Bitkiler Dernegi (ATABDER) Yönetim Kurulu Baskani ve Kilis 7 Aralik Üniversitesi ögretim üyesi Prof. Dr. Nazim Sekeroglu, Aktarlarin en az bir Tibbi ve Aromatik Bitkiler teknikeri bulundurmalari gerektigini söyledi.

TAB Mezunlarina Is Umudu
Prof. Dr. Nazim Sekeroglu, Resmi Gazete Meslekî Yeterlilik Kurumu tarafindan Ulusal Meslek Standartlarina dair teblig kapsaminda, Aktarlar için Ulusal Meslek Standardi belirlendigini ve bu standarda göre aktarlarin ciddi bir egitim almalari gerektigini ya da dükkanlarinda konu ile ilgili sürekli çalisan en az bir Tibbi ve Aromatik Bitkiler teknikeri bulundurmalari gerektigini belirtti.

Prof. Dr. Nazim Sekeroglu, Resmi Gazete 11 Agustos 2021 Çarsamba tarih ve 31565 (Mükerrer) sayisinda yayinlanan Meslekî Yeterlilik Kurumu tarafindan Ulusal Meslek Standartlarina dair teblig (TEBLIG NO: 2021/5) kapsaminda; Aktarlar için Ulusal Meslek Standardi (Ek-5 Aktar (Seviye 5) belirlendigini hatirlatti.

Sekeroglu, “ Ankara Ticaret Odasi (ATO) tarafindan hazirlanan standarda göre aktar, ‘Geleneksel ve tamamlayici tip ile ilgili yardimci profesyonel meslek mensuplari’ (ISCO 08: 3230) olarak kisaca tanimlanmakta olup, yaptigi ve yapacagi isler konusunda da Aktar, (Seviye 5), is sagligi ve güvenligi ile çevre koruma önlemlerine uyarak kalite gereklilikleri çerçevesinde, is organizasyonu yapan, ön hazirlik yapan (bitkisel ürünleri temin ederek satisa uygun hale getiren ve çalisma alanina konumlandiran), müsterinin talebine göre bitkisel ürünleri kullanima uygun hale getiren (aromatik bitki, çiçek, çay, aromatik yag ve baharat hazirlayan, bitki/baharati ögüten), bitkisel ürün satisi yapan ve mesleki gelisim faaliyetlerine katilan nitelikli kisi” olarak açikça tanimlanmaktadir” dedi.

Prof. Dr. Sekeroglu, Türkiye’nin dört bir yanindaki mevcut aktarlarin büyük çogunlugunun bu standartlari karsilamayacagini ve bu durumun ileride halk sagligini ciddi oranda tehdit edecegini belirterek, “ Mevcut aktarlara egitim verilmesinin yani sira, ülkemizde birçok üniversitede halihazirda egitim veren ve birçok mezunu bulunan Tibbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü (TAB) teknikerlerinin Tibbi ve Aromatik Bitkiler üreten, isleyen, pazarlayan isletmeler ile aktar dükkanlarinda zorunlu olarak tam zamanli çalistirilmasi gerektigini söyledi.

Bu teknikerlerin de belli bir egitim aldiktan sonra sertifikalandirilmasi ve böylece sektörde istihdaminin saglanmasinin yaralari olacagini belirtti.

Gerek aktarlarin gerekse TAB teknikerlerinin sertifikali egitimleri konusunda ATABDER olarak ilgili Kamu ve Sivil Toplum Kuruluslari ile ortak çalismaya haziriz. Türkiye’nin her tarafinda üniversite, kamu, özel sektör ve üreticilerden üyelerimiz var. Tibbi ve Aromatik Bitkiler konusunda Türkiye’deki en donanimli sivil toplum kurulusuyuz. Geleneksel ve Tamamlayici Tip (GETAT) uygulamalari kapsaminda Tip Fakülteleri, Devlet Hastaneleri ve Özel Kliniklerde hizmet verilmeye baslandi . Piyasada maalesef standart kalitede Tibbi ve Aromatik Bitki bulunamadigini, önümüzdeki süreçte Tibbi Bitkisel Ürünler (Çaylar - Kahveler - Droglar) konuda yatirim yapan isletmelerin kazançlidir” ifadesini kullandi.

Sekeroglu, Mevcut aktarlarin siki denetime alinmasi ve teknik eleman çalistirma konusunda bir an önce gerekli adimlarin atilmasi gerektigini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA