Standardizasyonun Gelistirilmesi Için El Ele Verildi

Eskisehir’de ‘Standardizasyon Sisteminin Gelistirilmesi ve Farkindaligin Artirilmasina Yönelik Teknik Yardim’ projesi bilgilendirme semineri TSE Baskani Prof. Dr. Adem Sahin’in katilimiyla gerçeklestirildi.

Standardizasyonun Gelistirilmesi Için El Ele Verildi
Ürün ve hizmetlerin kalite gereklerini olusturmak için standartlarin belirlenmesi sürecinde tüketicilerin, üreticilerin ve üniversitelerin katkisinin öneminin vurgulandigi seminerde TSE Baskani Prof. Dr. Adem Sahin’in yani sira Eskisehir Sanayi Odasi (ESO) Baskani Celalettin Kesikbas ve Eskisehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Baskani Nadir Küpeli de konusmalarini yapti.

“Standartlar ekonominin gelisimine büyük katkilar saglamaktadir”

Teknolojiyi üretme ve pazarlayabilme kapasitesinin refah düzeyi yüksek ve kalkinmis ülkelerde ortak bir özellik olarak görüldügünü belirten TSE Baskani Prof. Dr. Adem Sahin, yaptigi konusmasinda, “Teknoloji dünyasindaki gelismeler ülkeler arasindaki sinirlari pratik olarak ortadan kaldirmis, küresellesme sonucu dünya herkes için büyük, ama zorlu bir pazar haline gelmistir. Sanayicilerimiz, bu modern dünya ile uyum saglamak isterken, ticarette evrensel kurallara göre hareket edip, küresel düzeyde bir ekonomik etkinligi hedeflemektedir. Standartlar da bu alanda sanayicilerimize bilgi ve teknoloji transferi, çevreci üretim, kaliteli ve güvenli üretim, tüketim için aracilik etmekte, ekonomimizin gelisimine dogrudan veya dolayli olarak büyük bir katki saglamaktadir” ifadelerine yer verdi. Projede emegi geçenlere tesekkürlerini ileten Sahin, “Sanayicilerimiz ve üniversitelerimizin standart hazirlama çalismalarin yapildigi komitelerle yakin bir diyalog, etkilesim ve is birligi içerisinde olmasi temennimizdir” diye konustu.



“Her sektörde ve üründe standardizasyona önem vermeliyiz”

Projeyi bir ‘kazan kazan’ olarak gördüklerini ifade eden EOSB Baskani Nadir Küpeli, standardizasyonun önemine degindi. Eskisehir OSB olarak gelecek yillardaki hedefleri hakkinda konusan Küpeli, “Türkiye olarak ihracatimizin büyük kismini AB ülkeleri ve OECD ülkelerine yapiyoruz. Bu durumda bizim hitap ettigimiz ve açikçasi esas kazanç sagladigimiz bu pazarlara daha katma degerli ürünler satabilmemiz için her sektör ve üründe standardizasyona çok daha fazla önem vermemizi gerektigi açik. Bu bakimdan bugün detaylari anlatilacak olan ve ab kaynaklariyla finanse edilen bu önemli proje sanayimizin standart olusturma ve gelistirme kapasitesini diger taraftan uzun vadede ihracat gelirlerimizi arttiracak bir öneme sahip. Eskisehir OSB’den bugün gerçeklesen ihracat miktari 1,7 milyar dolar, devreye girecek yeni yatirimlarla bu tutar 2030 yilinda en az 5 milyar dolara ulasacak. Hiç kuskusuz bu ihracat artisinda TSE tarafindan baslatilan bu projenin zaman içinde gelismesiyle sanayimizin standardizasyon konusunda söz sahibi hale gelmesiyle, ticari pazarlarda daha fazla söz sahibi olacagimiza inaniyorum” dedi.



“Standartlara uyum saglamak özellikle ihracatta üstünlük olusturmaktir”

Standardizasyonun küresel anlamda son yillarda daha da kritik bir yer edindigini vurgulayan ESO Baskani Celalettin Kesikbas, TSE tarafindan yürütülen projeyi desteklediklerini dile getirdi. Kesikbas, yaptigi konusmasinda üreticilerin standartlari olusturmasinda söz sahibi olmalarinin önemli olduguna deginerek su sözleri kullandi:

“Eskisehir sanayisinin bir temsilcisi olarak Proje dâhilinde yürütülen "Standartlara Yön Ver!" kampanyasini çok kiymetli buluyorum. "Üreten" kesim olarak sadece standartlara uyan degil, ayni zamanda standartlarin hazirlanmasina katki saglayan bir pozisyonda olmak bizleri memnun etmektedir. Bizlerin üretim ve ticarette standardizasyon süreçlerine etkin katilimi daha verimli bir süreci ve beraberinde rekabet gücünün arttirilmasini saglayacaktir. Standartlara uyum saglamak özellikle ihracatta üstünlük olusturmaktir. Ülkemizin ekonomik anlamda üst liglerde yer alabilmesinin yegâne unsuru da ihracattir. Isletmelerimizin standardizasyon süreçlerini tamamlamalari, ürün ve hizmetlerinde uluslararasi gereksinimleri saglamalari hayati önem tasimaktadir. Tam da bu noktada özellikle üreticilerin söz konusu standartlarin olusturulmasinda söz sahibi olmalari ve bu sürece yön vermeleri son derece degerlidir.”
Kaynak: İHA