Küresel Iklim Degisikligi Ve Afetlerden En Çok Etkilenen Arilar Oldu

Ülkemizde bal üretiminde geçtigimiz yila göre düsüs yasandi. Sebebi ise küresel iklim degisikligi ve yasanan afetler.

Küresel Iklim Degisikligi Ve Afetlerden En Çok Etkilenen Arilar Oldu
Türkiye Ari Yetistiricileri Merkez Birligi Baskani Ziya Sahin, Artvin’de ari yetistiricileriyle bir araya geldi. Ari neslinin tehdit eden faktörler ve bal veriminin düsmesine neden olan sebeplerle ilgili Artvin Ari Yetistiriciligi birligi üyeleriyle görüsen Baskan Sahin, burada önemli açiklamalarda bulundu.

Ülkemizde 2021 yilinin, 2020 yilina göre bal veriminde daha düsük oldugunu ifade eden Baskan Sahin, bunun sebebinin iklim degisikliginden kaynakli oldugunu söyledi.

Akdeniz ve Ege bölgesinde çikan yanginlarin yani sira, Karadeniz’de meydan gelen sel felaketlerinde ciddi sayida ari kayiplarinin yasandigini belirterek, bal verimini direk etkiledigini ifade etti.



“Küresel iklimden en fazla arilar etkileniyor”

Baska Sahin, Artvin’de basin mensuplarina yaptigi açiklamada su ifadelere yer verdi:

“Bitkiler iklimle baglantilidir. Bitkilerin çiçek açmasi, çiçek açtiktan sonra tohum baglamasi için arilarimizin tozlasma yapmasi lazim. Eger bitkiler çiçeklenme döneminde fazla yagislar ve ani hava degisimleri olursa bu sefer arilar yeterince faydalanamayacak, yeterince çiçege gidemeyecektir. Bu yönüyle arilar bal üretimi ve polen üretimi dönemlerinde çalisamayacaklari için küresel iklim degisikliginden en fazla arilar etkileniyor diyebiliriz.

Orman yanginlarinda 4 bin civarinda arilarimiz yandi

Osmaniye ilinden baslamak üzere İçel, Antalya, Manavgat, Alanya ilçelerinde en sonunda Bolu’da çok ciddi ormanlar yandi. Özellikle Alanya Manavgat da üç dört bin civarinda arilarimiz yandi. Çam bali üretim alanimiz yandi kül oldu. Bu sene o ilimizde çam bali üretimi olabilecegini hiç zannetmiyorum.

Ari ürünleri korona virüsüne karsi direnç sagliyor

2020 yilindan bu yana bu pandemi döneminde bütün dünyada özellikle propolisin korona da çok iyi kullanildigi ve bütün dünyada bunu bu sekilde kabul ediyor ve bunun korona vesilesiyle özellikle ari ürünlerinin tüketilmesi ön plana çikiyor.

Ari sütünün insan sagligina olan katkisi özellikle propolisinde anti mikrobiyal özellikleri nedeniyle özellikle korona da virüslere karsi çok iyi bir direnç sagladigi artik bütün dünya bunu bu sekilde ifade ediyor. Bilim bunu ifade ediyor.

Karadeniz’de sel felaketlerinde ciddi hasar kayiplarimiz var

Bu dogal afetlerin özellikle Kastamonu da daha tespitleri bitmedi ama orda da ciddi agir kayiplarin oldugu ifade ediyorlar. 2021 yili 2020 yilina göre bal üretiminde ciddi düsüsler yasadik. Gerek çam balin da gerekse yüksek yayla ballarinda, özellikle yüksek yayla balinda ciddi bir üretim düsüklügü var. Bu konuda aricilarimizin bankalara olan borçlarinin acil olarak ertelenmesi gerekiyor. Bunun sebebi de yasadigimiz afetler ve küresel iklim degisikligidir.

Bazi bölgelerimiz de bizim bitkisel üretime daha fazla destek vermemiz gerekiyor ve bitkisel üretimi daha fazla destekleyerek ariciligimizin da hizmetine sunmamiz lazimdir. Bu kültür bitkileri olarak lanse ettigimiz , özellikle ayçiçegi , pamuk ve karala bitkisini devreye sokmamiz lazim. Kirsal alanlarda da lavantayla ön plana çikarilmasi gerektigini de ifade etmek istiyorum.

Gelecek yillarimiz için özellikle bizim artik kültür bitkilerine biraz daha agirlik vermemiz lazim yani yaglik bitkiler özellikle bu konu da çalismalar yapmamiz lazim.”
Kaynak: İHA