Istanbul'daki Okullar, Kovid-19 Tedbirleriyle Tam Zamanli Yüz Yüze Egitime Hazirlaniyor

Tüm kademelerde tam zamanli yüz yüze egitimin baslayacagi 20212022 egitim ögretim yili için geri sayim sürerken, Istanbul'daki okullar da 'Kovid19 Salgininda Okullarda Alinmasi Gereken Önlemler Rehberi' kapsaminda yeni döneme hazirlaniyor Istanbul Milli Egitim Müdürlügü Isyeri Saglik ve Güvenlik Birimi Il Koordinatörü Mehmet Fatih Kurtulmus: 'Bu sene maske atik kutularini daha ön plana çikaracagiz. Siniflarimizi dogal havalandirma yöntemiyle havalandiracagiz. Havalandirma filtrelerimizi sürekli temizleyecegiz, bakimlarini yaptiracagiz' 'Tam zamanli egitime baslayacagimiz için temizliklerimiz ögrenciler okuldan ayrildiktan sonra yapilacak. Temizlik kontrol çizelgeleriyle bunlar kayit altina alinacak. Okul yönetimi tarafindan da bunlar takip edilecek' 'Özellikle ögrencilerimizin sik kullandigi yüzeyler var. Kapi tutmaçlari, tirabzanlar, siralar, masalar, lavabo, tuvaletler, musluklar, bunlar çok önemli ortak alanlar. Buralarda düzenli bir sekilde temizlik yapilmasini saglayacagiz'

Istanbul'daki okullarda, tüm kademelerde tam zamanli yüz yüze egitimin baslayacagi 2021-2022 egitim ögretim yilina hazirlik için yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsaminda temizlik ve dezenfeksiyon çalismalari yapiliyor.

Yeni egitim ögretim yilinin baslayacagi 6 Eylül'e sayili günler kalirken, Istanbul'daki okullarda Kovid-19 tedbirleri kapsaminda hummali hazirlik çalismalari yürütülüyor.

Milli Egitim Bakanligi (MEB) ve Saglik Bakanligi is birliginde hazirlanan "Kovid-19 Salgininda Okullarda Alinmasi Gereken Önlemler Rehberi" kapsaminda Bakirköy'deki Halil Vedat Firatli Ilkokulu'nda da yeni döneme hazirlik sürüyor. Bu kapsamda, okulun her kösesi dezenfektanlarla temizlenirken, zemin ve okul bahçesi deterjanli su ile yikaniyor, kapi kollari, tirabzanlar, siralar ve tahtalar gibi ortak kullanilan yerler siliniyor.

Rehber çerçevesinde, okul içerisine, ortak alanlara, siniflara ve ögretmen odalarina maske atik kutulari yerlestirildi. Kutularin günlük olarak bosaltilmalari saglanacak. Okulun rutin temizligi de siklastirilacak. Teneffüslerde, ortak kullanim alanlari siklikla temizlenirken, gün sonunda genel detayli temizlik ve dezenfekte islemi gerçeklestirilecek.

Geçen yil oldugu gibi bu yil da okul binasina giriste ögrencilere, maskelerini çikarip ellerini dezenfekte etmelerinin ardindan yeni maske verilecek. Her ögrencinin kendi sirasinda oturmasi için siralara çikartmalar yapistirilarak oturma planlari hazirlandi.

Okulun birçok yerinde dezenfektan noktalari bulundurulurken, özellikle ögrencilerin yogunluk olusturabilecegi okul ve sinif giris noktalarina 1,5 metrelik sosyal mesafeye uyulmasi konusunda uyarici etiketler konuldu.

Okulun koridorlari, siniflari, tuvaletleri, ögretmen odasi ve toplanti odasi gibi birçok görünür noktasinda Saglik Bakanligi tarafindan hazirlanan bilgilendirici afislerle Kovid-19 tedbirleri hatirlatiliyor.

- "Siniflarimizi dogal havalandirma yöntemiyle havalandiracagiz"

Istanbul Milli Egitim Müdürlügü Isyeri Saglik ve Güvenlik Birimi Il Koordinatörü Mehmet Fatih Kurtulmus, AA muhabirine yaptigi açiklamada, okullarda alinmasi gereken önlemlere iliskin yayinlanan rehberde Kovid-19 tedbirlerine iliskin yeni uygulamalarin yer aldigini belirtti.

Bu kapsamda, ögretmenlere salgina yönelik egitim verilecegini aktaran Kurtulmus, ögretmenlerin ve okuldaki diger çalisanlarin çift doz asi olmalarinin saglanacagini kaydetti.

Geçen sene hayata geçirilen birçok tedbirin bu yil da uygulanacagini dile getiren Kurtulmus, "Bu sene maske atik kutularini daha ön plana çikaracagiz. Siniflarimizi dogal havalandirma yöntemiyle havalandiracagiz. Havalandirma filtrelerimizi sürekli temizleyecegiz, bakimlarini yaptiracagiz." diye konustu.

Kurtulmus, asi olmayan ögretmen ve çalisanlardan haftada iki kez PCR negatif test raporunu ibraz etmelerini isteyeceklerini animsatti.

- "Dezenfeksiyona ve hijyene dikkat edecegiz"

Temizlik çalismalarina da deginen Kurtulmus, sunlari kaydetti:

"Temizlik rutinlerimiz devam edecek. Tam zamanli egitime baslayacagimiz için temizliklerimiz ögrenciler okuldan ayrildiktan sonra yapilacak. Temizlik kontrol çizelgeleriyle bunlar kayit altina alinacak. Okul yönetimi tarafindan da bunlar takip edilecek. Özellikle dezenfeksiyona ve hijyene dikkat edecegiz. Özellikle ögrencilerimizin sik kullandigi yüzeyler var. Kapi tutmaçlari, tirabzanlar, siralar, masalar, lavabo, tuvaletler, musluklar, bunlar çok önemli ortak alanlar. Buralarda düzenli bir sekilde temizlik yapilmasini saglayacagiz. Siralarda isim uygulamamiz devam edecek. Ögrencilerimiz gelmeden oturma planlari hazirlandi. Her ögrencimizin masasinin üzerine stickerlar yapistirildi. Ögrencilerimiz okula geldigi andan itibaren oraya isimleri yazilacak, siniflar henüz olusturulmadi. Her ögrencimiz kendi yerine oturacak, yer degisikligi olmayacak."

Özellikle ortaokul ve liselerde birden fazla sinifta derse giren ögretmenlerin her sinif degistirdiklerinde maskelerini de yenileyeceklerini belirten Kurtulmus, "Okulum Temiz" uygulamasinin bu yil da devam ettigini, egitim ögretim baslayana kadar Istanbul'daki okullarin tamaminin "Okulum Temiz" belgelendirmesi tetkik sürecinin sona erecegini söyledi.

- Velilerden, çocukta ve ailede Kovid-19 belirtileri olmasi durumunda okula bildirmesi istenecek

Kurtulmus, bu yil velilere yönelik "Bildirim Formu" uygulamasinin hayata geçirilecegini aktararak, "Veli bilgilendirme formunda 3 noktayi esas aliyoruz. Birincisi, ögrencide soguk alginligi, grip, aksirma, öksürme, burun akintisi, ishal gibi sikayetler varsa çocugun okula gönderilmemesi konusunda okulun bilgilendirilmesi isteniyor. Ikinci asamada çocugun ailesinde üst solunum yolu enfeksiyon hastaligi olan ve bununla ilgili hastane hikayesi olan veliler varsa bu konuda okula bilgi verilmesi isteniyor. Üçüncü olarak da ailede Kovid vakasi varsa bunun bildirilmesi için velilere bilgilendirme formu verecegiz ve onlardan imzalanmis olarak bunu alacagiz." bilgisini verdi.

Ögrenciler için gerekli hazirliklari tamamladiklarini vurgulayan Kurtulmus, 2021-2022 egitim-ögretim yilinin saglikli, mutlu ve huzurlu geçmesi temennisinde bulundu.

Kaynak: AA