Didim'i Tercih Eden Caretta Carettalarin Yavrulari Denizle Bulustu

Türkiye’de deniz kaplumbagalari yuvalama alani disinda olmasina ragmen Aydinin Didim ilçesinde geçtigimiz aylarda plajlara yuva yapan Carettta Carettalarin yavru çikislari basladi.

Didim'i Tercih Eden Caretta Carettalarin Yavrulari Denizle Bulustu
Didim’deki Parlamenterler sitesine yumurta birakan caretta caretta kaplumbagalarin yavru çikislari Ekosistemi Koruma ve Doga Sevenler Dernegi (EKODOSD) Baskani Bahattin Sürücü, Tarim ve Orman Bakanligi 4. Bölge Müdür Yardimcisi M. Ibrahim Çolak, Aydin DKMP Sube Müdürü Egemen Iscan, ADÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü ögretim üyesi Prof. Dr. Oguz Türkozan ve EKODOSD üyelerinin katilimiyla yapildi.

Yapilan kontrol açilisinda, carettanin yuvaya 77 yumurta biraktigi, yumurtalardan 56 adedinin gece, 7 adedinin de kontrol açilisi sirasinda çiktigi ve 63 adet yavrunun denizle bulustugu belirlendi. Yuvanin ve diger yumurtalarin gerekli incelemeleri yapilarak kayit altina alindigi belirtildi.

Yavru çikislari sonrasinda Parlamenterler sitesinde, site sakinleri ve özellikle çocuklara EKODOSD tarafindan deniz kaplumbagalariyla ilgili görsel bir sunum gerçeklestirilerek, bilgilendirme yapildi. Ekosistemi Koruma ve Doga Sevenler Dernegi (EKODOSD) Baskani Bahattin Sürücü, “Gönüllülere verilen egitim çalismalariyla, çocuklarla birlikte kanal açilarak yavrularin denize saglikli bir sekilde ulasmalari saglandi. Özellikle çocuklarin Caretta carettalara olan ilgileri ve sorumlu davranislari, Parlamenterler sitesine önümüzdeki yillarda yuva yapacak kaplumbagalar açisindan umut verici oldugu görüldü” dedi.

Kaynak: İHA