'Botoks Birçok Hastaligin Tedavisinde Uygulanabilir'

Botoksun dogru dozda kullanildiginda birçok hastaligin tedavisinde uygulanabilecegini belirten Op. Dr. Mustafa Korkmaz, “Günümüzde kozmetik kullaniminin yani sira botoks mesane sorunlarinda, asiri terleme, asiri tükürük saliniminda, bazi ses ve konusma bozukluklarinda, bruksizmde, migren ve bazi bas agrilarinda da uygulaniyor” dedi.

'Botoks Birçok Hastaligin Tedavisinde Uygulanabilir'


Findikzade Medipol Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Bogaz Hastaliklari Bölümünden Op. Dr. Mustafa Korkmaz, kozmetik disinda birçok rahatsizligin tedavisinde kullanilan botoks uygulamasina iliskin önemli açiklamalarda bulundu. Op. Dr. Korkmaz, botoksun Clostridium Botilinum bakterisinin olusturdugu bir toksin oldugunu belirterek, “Güçlü bir zehirdir ama dogru dozda kullanildiginda güvenli oldugunu söyleyebiliriz. 1970’lerden beri yaygin olarak kullaniliyor. Botoks ilk olarak blefarospazm denilen göz kapagi hareket bozuklugunda kullanildi. Tibbi ve kozmetik kullanim alanlari mevcuttur. Yas göz önüne alinildiginda 18 yas altina uygulama dogru olmaz. Sadece sasilik ve göz spazmi durumunda 12 yas üstüne uygulanabilir. Botoks mesane, idrar sorunlarinda, asiri terleme, asiri tükürük saliniminda, bazi ses ve konusma bozukluklarinda, bruksizmde, migren ve bazi bas agrilarinda kullanilabiliyor. Kozmetik kullaniminda baslica kas çatma çizgileri ve göz kenarlarinda kazayagi denilen kirisikliklarin düzeltilmesi hedeflenir. Botoks ayrica burunda tavsan kirisikliklarinin düzeltilmesinde, gummy smile denilen gülmede dis etinin görüldügü durumlarda, dudak kenar çizgileri ve alt çene çukurlasmalarinda da kullanilir. Botoksun etkisi 2 ila 3 günde kas zayifligi olarak baslar, 4’üncü haftada maksimum kas zayifligi ortaya çikar. 3’üncü ve 6’nci aylar arasinda kas gücü geri dönmeye baslar” diye konustu.



"Islem öncesi ve sonrasina dikkat"

Botoksun yan etkilerine de deginen Op. Dr. Korkmaz, sözlerine söyle devam etti: Botoks yan etkileri günler, haftalar hatta aylar sonra ortaya çikabilir. Yan etki olarak enjeksiyon yerinde agri, kizariklik, uyusma hissi, hafif bas agrisi, bulanti, kasinti, ates, titreme, çift görme, çok nadir olarak anaflaktik sok denilen agir alerji tablosu, yutma ve nefes alma güçlügü, üst göz kapaginda düsme, agiz kurulugu, yorgunluk görülebilir. Yüksek dozlardaki uygulamalarda, uygulama alanin uzaginda ortaya çikabilen botoks yan etkileri botulizim tablosu olusturabilir. Ancak önerilen dozlarda uygulandiginda bu tablo hiç ortaya çikmamistir. Botoks uygulamasinin koku üzerine bir yan etkisi yoktur. Çok fazla uygulanan çene botokslarinda çene kaslarinda kalici kas zayifligi ortaya çikabilir. Islem öncesi makyaj çikarilmali, alkolsüz dezenfektanlarla uygulama alani silinmeli. Hasta botoks öncesi E vitamini, aspirin ve kan sulandirici ilaçlar kullanmamalidir. Gebelikte ve emzirmede botoksun bebege etkileri ile ilgili yeterli veri yoktur. Botoks ve katkilarina karsi alerji varsa kaçinilmalidir. Uygulama sonrasi ise kalsiyum içeren besinler tüketilmemeli. Uygulama alanina en az 4 saat masaj yapilmamali, mimik hareketler kullanilmamalidir. Daha sonra hafif masajlar yapilabilir. Havuza girilmemeli, saunaya ve kuaföre gidilmemeli. Botoks uygulamasi sonrasi saatler ve günler içinde genel kas zayifligi, görme bulanikligi, dengesizlik gelisirse araba ve tehlikeli araçlar kullanilmamalidir. Ikinci kez botoks uygulamasi için en az 6 ay beklenmelidir".
Kaynak: İHA